deficit radnika u turizmu

Konobari i kuhari sve traženiji: Zaposlilo se već 40 obučenih, najviše iz Čapljine i Mostara

konobar
Foto: Profimedia
05.12.2018.
u 19:00

U Čapljini je održana dvodnevna konferencija “Mogućnosti zapošljavanja u sektoru ugostiteljstva” u sklopu završetka i promocije projekta “Uspostava centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina”.

Predstavljena znanja

U programu konferencije održan je “job day” koji je polaznicima obuka pružio mogućnost predstavljanja svojih znanja i vještina potencijalnim poslodavcima, koje su usvojili kroz rad i obuku s vrhunskim predavačima u Centru za obuku i prekvalifikaciju Čapljina. Da su polaznici obuka doista učili od najboljih, u prilog govori i to da je jedan od predavača bio i chef Goran Raguž, hercegovački kuhar s 30-godišnjim iskustvom rada u prestižnim restoranima u Belgiji, od kojih su i dva nagrađena Michelinovom zvjezdicom. Centar je uspostavljen u lipnju 2017., otkad je održano pet ciklusa obuka za zanimanje kuhara i tri za konobare. Cilj projekta je osposobljavanje i usavršavanje u oblasti ugostiteljstva za zanimanje kuhar i konobar. Ukupno 89 polaznika završilo je obuku (68 za zanimanje kuhar i 21 za zanimanje konobar) iz 12 općina s prostora BiH, a najviše iz Čapljina i Mostara, od čega je dosad zaposleno njih 40. Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić kazao je da je “deficit radnika u turizmu izazov s kojim se cijela regija susreće posljednjih godina. Ubrzan rast turizma doveo je do povećane potražnje za kvalitetnim kadrovima u ugostiteljstvu, a općina Čapljina je to prepoznala i pokušala riješiti problem na najbolji mogući način. Budući da Srednja škola Čapljina ima ugostiteljsku školu koja daje dobre osnove mladim ljudima, došli smo do zaključka da je potrebno uraditi nešto na samoj praktičnoj obuci tih ljudi i uključiti sve nezaposlene koji žele prekvalifikaciju.

Potrebna praksa

Tako je i došla ideja za osnivanje centra za obuku i prekvalifikaciju. Potrebe tržišta, uspjeh u ostvarenju ciljeva i zadovoljstvo krajnjih korisnika su jamstvo dosadašnjeg dobrog rada te ulog za opstanak i nastavak rada. Sve nabrojano čini snažan temelj da se ovaj centar ne samo održi, nego da se digne na višu razinu te da kao takav bude oslonac svim poslovnim subjektima iz regije u regrutiranju i obučavanju kadrova u ugostiteljstvu, kao i izlaz iz krize nezaposlenim osobama koje su se spremne prekvalificirati ili dokvalificirati te sreću potražiti u turizmu koji mora biti temelj razvoja u Hercegovini, ali i šire“, kazao je Vidić, priopćeno je iz Općine Čapljina.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?