Pregovori o izbornoj reformi

Konaković: Ušli smo u završnu fazu pregovora

19.03.2022.
u 15:40

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu da sa sigurnošću može reći da su pregovori stranaka koji se vode o ustavnoj i izbornoj reformi u završnoj fazi i da su međunarodni predstavnici 'iskristalizirali' dokument koji je sublimacija svih dosadašnjih pregovora i pokušaj kompromisa.

-Po meni su zaista bili vrlo objektivni, puno je zahtjeva sa različitih strana i to je dokument koji vjerojatno tek treba otići u centrale stranaka i dobiti finalni oblik i o tome zauzeti finalne stavove. Mislim da to neće dugo trajati - stav je Konakovića.

Ističe da se sve svodi na odnos dva ključna politička aktera, SDA i HDZ, te da dogovor zapravo ovisi od njihovog odnosa. Konaković smatra da to nije dobro, s obzirom da "povijest njihovih odnosa ne garantira optimizam".

Nije želio govoriti o ponuđenim rješenjima, ali kaže da se može napraviti bolan kompromis koji ne zadovoljava sve zahtjeve, ili s druge strane, odbaciti dogovor i ostaviti status quo u trenutku kada prvi put postoje precizni i jasni stavovi međunarodne zajednice o BiH.

-Kroz prizmu Ukrajine shvatate koliko je važno kako se međunarodni faktori odnose prema državi BiH, i hoćemo li sada svima njima reći ne i inzistirati na idealističkim zahtjevima koji mogu biti smetnja boljem rješenju - rekao je Konaković.

Razgovori političkih stranaka o reformi Ustava i izbornog zakona BiH nastavljeni su danas u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, u nazočnosti predstavnika EU i SAD-a, a neki od aktera sinoć su po okočanju drugog dana pregovora izrazili optimizam kada je riječ o postizanju dogovora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije