Finalizirale se kandidacijske liste većine stranaka i koalicija

Konačna imena kandidata za sve razine vlasti bit će poznata 29. srpnja kada istječe rok za ovjeru

04.07.2022.
u 16:45

Stranke i koalicije preko vikenda su još usuglašavale svoje kandidacijske liste za predstojeće opće izbore jer danas, 4. srpnja, istječe rok do kojega će Središnje izborno povjerenstvo BiH zaprimati liste, piše Večernji list BiH. 

Objava konačnih lista

Većina stranaka već je objavila imena svojih vodećih kandidata za sve razine vlasti iako mnoge još nisu formalno predale liste SIP-u. Ustaljena je praksa da se to radi pred sami istek roka, a jedan od razloga je i to što se do zadnjeg trenutka prave kadrovske promjene i pozicije na listama. Nije tajna da je u svakoj stranci mnogo više zainteresiranih nego što je mjesta na kandidacijskim listama. Osim toga, potrebno je zadovoljiti i zakonski kriterij spolne zastupljenosti, ali i unutarstranačke kriterije o zemljopisnoj, dobnoj i svakoj drugoj zastupljenosti kandidata. Kod većih stranaka sve je manje-više poznato, od nositelja lista do kandidata za člana Predsjedništva BiH ili kandidata za predsjednika RS-a. U petak je to priopćio SNSD, a dan ranije SDA je utvrdila liste i kandidate kao i HDZ BiH. U proteklom tjednu taj su dio posla obavile i gotovo sve preostale parlamentarne stranke. Nakon što politički subjekti predaju kandidacijske liste, SIP ima rok do 29. srpnja da ovjeri liste, što ne znači i kraj priče o kandidatima za pozicije na ovogodišnjim izborima. Naime, do 3. kolovoza teče rok za podnošenje kandidacijskih listi za kompenzacijske mandate. To je u većini stranaka iznimno važan proces jer odgovarajuća pozicija na kompenzacijskim listama jamči lakši dolazak do mandata u Parlamentu. Objava konačnih lista kandidata u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja planirana je za 18. kolovoza. Politički subjekti bore se za tri mjesta u Predsjedništvu BiH, 42 mandata u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, 98 mandata u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH te za 81 mandat u Narodnoj skupštini RS-a, kao i u prosjeku po tridesetak mjesta u 10 županijskih parlamenata. Usto, biraju se izravno i predsjednik i dva dopredsjednika RS-a. U međuvremenu se nastavljaju i druge aktivnosti na pripremi i provedbi izbora. Tako će se do 21. srpnja obaviti ždrijeb za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima. Rok za podnošenje prijava za glasovanje izvan BiH istječe 19. srpnja. Prijave za glasovanje izvan BiH dostavljaju se samo elektronički preko portala e-Izbori dostupnom na web stranici SIP-a ili preko telefaksa.

Preko aplikacije za podnošenje prijava za glasovanje izvan BiH na portalu e-Izbori do sada su nalog otvorile 40.253 osobe, od čega su unos podataka završile 32.124 osobe. Obrađene su 16.862 prijave od čega 2727 prijava ima nedostatke i te su osobe automatski putem portala e-Izbori obaviještene o nedostatku. Nedostaci prijave koji se uglavnom pojavljuju su nedostatak dokaza o identitetu ili adresi boravka u inozemstvu, prijavni obrazac ili primjerice obrazac nije potpisan.

Dijaspora i izbori

Najviše prijava za glasovanje, a za koje je završen unos podataka, primljeno je iz Njemačke, i to 10.032, zatim Austrije 4374, Švedske 4643 i Švicarske 3206. To je prilično mali broj imajući u vidu posebno kampanju koju su bošnjačke stranke provodile u dijaspori, pokušavajući animirati ponajprije Bošnjake iz RS-a, da se registriraju i svojim glasom utječu na odnos snaga pri uspostavi vlasti u tom entitetu, ali i delegiranju pet srpskih izaslanika u državni dom naroda. Iako još ima nešto manje od tri tjedna za prijave, realno su male mogućnosti da će se prijaviti znatno veći broj birača od trenutačnog. To znači da dijaspora ipak neće značajnije utjecati na ishod ovogodišnjih općih izbora.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?