INICIJATIVE

Komunistički zločini bit će za BiH barijera pri pristupanju u EU

'15.03.2012., Petrinja - Pronadjena je nova masovna grobnica sedam kilometara od Petrinje, koju je obisao ministar hrvatskih branitelja Predrag Matic Fred. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
09.11.2013.
u 11:04

Politički zatvorenici traže da vlasti u BiH kažnjavaju i bivše čelnike UDBA-e

Sva politički motivirana ubojstva koja su se prije, tijekom i nakon rata dogodila u BiH moraju biti istražena i sudski procesuirana prije bilo kakvog ulaska države u članstvo EU-a ako se ono uopće dogodi. “Duboko sam opredijeljen da se ta ubojstva moraju razjasniti. Pitanje je dana kada će se to dogoditi. Vidjeli ste da u Hrvatskoj nakon 40 godina netko odgovara za politička ubojstva koja je radio u Njemačkoj”, kazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nakon što je od potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe primio dokumentaciju o politički motiviranim ubojstvima u Bosni i Hercegovini.

Komunistički zločini

Udruge političkih zatvorenika traže da se sudski procesuiraju i zločini koje je u vrijeme komunizama počinila tadašnja jugoslavenska obavještajna služba UDBA. Više puta su od političkih vlasti tražili istragu oko ubojstava emigranata koje su počinili ili naredili i danas živi čelnici tadašnjih obavještajnih jugoslavenskih službi. Hrvatska udruga političkih zatvorenika Federacije BiH sa sjedištem u Sarajevu više puta je upozoravala kako naredbodavci tih političkih ubojstava i danas slobodno šeću po Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Širokom Brijegu... Objavljena su imena ubijenih emigranata s prostora BiH, kao i onih koji su atentate UDBA-e sve do početka devedestih godina prošlog stoljeća preživjeli. Radi se o popisu s više od 50-ak imena. Članovi Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg uz udruge političkih zatvorenika više su puta tražili da se vlasti u BiH odrede službeno prema zločinima totalitarnih režima i komunističkog poretka iz razdoblja bivše Jugoslavije.

Što radi vlast u BiH?

Pitanje osude zločina koji su motivirani iz političkih razloga potrebno je riješiti na cjelovit i sustavan način, sve institucije vlasti u BiH. Član Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz II. svj. rata i poraća prof. dr. Mile Lasić još je prije dvije godine pozvao vlasti u BiH i kako je kazao “za početak tražimo od ZH županije da donese zakon kojim bi uredila ovo pitanje i na taj način pridružila se općinama koje već na sustavan način rješavaju ovu problematiku. To isto očekujemo i od entitetskih i državnih institucija”. Napomenuo je da je, već odavno, Parlamentarna skupština BiH trebala donijeti deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u BiH 1945. - 1990. godine, na to je obvezuju brojni međunarodni i europski dokumenti, a što su već uradile gotovo sve zemlje koje su izišle iz bivših komunističkih totalitarnih sustava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?