Ničim opravdan napad na premijera Andreja Plenkovića i usporedba s Putinom pokazuju nervozu

Komšić i sarajevska politika svađaju Bošnjake sa Zapadom

22.09.2023.
u 16:23

Zapravo je s jedne strane dobro što se Željku Komšiću daje javni prostor jer na međunarodnome planu teško kompromitira velikobošnjačku politiku čija on marioneta, a s druge pak strane nanosi štetu odnosima unutar BiH, ali i odnosima sa susjedima, što su prozrele i međunarodne administracije koje drže ključeve stabilnosti ove zemlje. Takvog je mišljenja i politolog Danijel Vidović iz Mostara koji smatra da Komšićevo prozivanje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u govoru pred Općom skupštinom UN-a i uspoređivanje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom predstavlja zapravo nadmetanje na domaćoj sceni u BiH.

Na tankom ledu

– Govor pred gotovo praznom dvoranom Opće skupštine UN-a koji je izrekao uzurpator hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH prije svega je namijenjen popravljanju njegova osobnog rejtinga unutar bošnjačkog biračkog tijela jer Komšić jedino na takav način, šireći radikalne stavove na rubu govora mržnje, može opstati na političkoj sceni. Izrečene tvrdnje toliko su besmislene da ne zavređuju neku posebnu analizu – kaže Vidović. Prema njegovu razmišljanju riječ je o zloporabi govornice UN-a i iznošenja privatnoga Komšićeva stava, a nikako stava države BiH.

– Takav pristup zasigurno nije od koristi nijednom dobronamjernom građaninu u BiH, ma kojem konstitutivnom narodu pripadao – dodao je mostarski politolog. Komšić, kojeg Hrvati u Bosni i Hercegovini predstavljaju nametnutim članom državnoga vrha kojega su u četiri navrata na izborima birali Bošnjaci, u obraćanju u UN-u je zamjerio Hrvatskoj i Srbiji da 'nastavljaju agresiju' na BiH, a kao dokaz za to poslužio se riječima premijera Plenkovića koji je relativizirao važnost nedavne presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Slavena Kovačevića, koji je inače njegov savjetnik. Plenković je istaknuo kako je u BiH najvažnije očuvati koncept konstitutivnih naroda te da je presudu u predmetu Kovačević 'primio k znanju'. Komšić je očito bio razočaran takvim odgovorom, ali i frustriran činjenicom što politika koju zastupa u bliskome savezništvu s radikalnim bošnjačkim SDA nailazi na sve više otpora na Zapadu. Zato se u obraćanju nije zaustavio samo na Plenkoviću i Hrvatskoj, nego je optužio SAD, EU i visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta za svojevrsnu urotu protiv interesa političkog Sarajeva. Nije dugo trebalo čekati odgovor na takav istup na East Riveru, a stigao je od hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana.

– Njegove su izjave jako štetne jer zapravo dižu nepotrebne tenzije i usporavaju put BiH prema EU. Nije nam jasno u čije ime Komšić to radi i zašto to radi. Još jednom ponavljam, on je uzurpator i štetočina, on parazitira na tuđem pravu – istaknuo je Grlić Radman. Upravo zahvaljujući Hrvatskoj u najvećoj je mjeri u najvažnijim svjetskim administracijama koje se skrbe o BiH dekonstruirana politika iz Sarajeva koja je godinama izazivala teške krize i poticala napetosti između Hrvata i Bošnjaka. A jedan od glavnih okidača te krize bio je upravo Komšić čija je stranka, s bliskim mu SDA, izbačena iz vlasti kako bi se pružila prilika novim hrvatsko-bošnjačkim odnosima u posljednjih godinu dana nakon svojevrsnih litija u Sarajevu, kada se danima prosvjedovalo protiv Schmidta te prijetilo nasiljem. Nekoliko su apelacija pred Europskim sudom u Strasbourgu upravo uputili članovi njegove stranke pokušavajući narušiti Daytonski sporazum, što Zapad neće dopustiti.

'Ceo svet je protiv nas'

Dio uglednijih bošnjačkih krugova, međutim, uviđa kako se ne isplati voditi rat s Hrvatskom, ali i Zapadom. Stalni predstavnik BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija, koji je kao bivši predsjednik SDP-a promovirao Komšića, upozorava sada na sindrom koji je sve prisutniji kod Bošnjaka, a poznat je otprije kod Srba u obliku teze 'ceo svet je protiv nas'.

– Bošnjački narod ne smije upasti u zamku kao Srbi, koji su devedesetih povjerovali u riječi Slobodana Miloševića da ih mrzi cijeli svijet, jer je ta politika završila na smetlištu povijesti i u Haagu – rekao je Lagumždija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije