KRIMINAL

Komos je još prije četiri godine trebao u stečaj

'deponija'
Foto: ''
23.01.2014.
u 09:42

Gradonačelnik Ljubo Bešlić nema nikakve ingerencije nad upravljanjem gospodarskim društvima niti ga je Gradsko vijeće ovlastilo

Radnici mostarskog poduzeća Komos ovih dana prijete blokadom gradskog deponija, te drugim mjerama s ciljem primoravanja vlasti u Mostaru da riješe njihove probleme. Kada se stanje u Komosu analizira, nije teško zaključiti kako netko manipulira prevarenim radnicima koji potražuju nekoliko plaća i uplatu doprinosa koje kasni nekoliko godina.

Odluke Gradskog vijeća

- Gradonačelnik Ljubo Bešlić nema nikakve ingerencije nad upravljanjem gospodarskim društvima niti ga je Gradsko vijeće ovlastilo. Tamo i gdje je imao ovlasti Gradsko vijeće mu ih je oduzelo 2012. godine odlukom da imenovanje člana Skupštine vrši Gradsko vijeće. Kada su donijeli tu odluku na toj sjednici, odmah su donijeli odluku o provedbi plana o ujedinjenju komunalnih poduzeća. To je bila ona sjednica koja je održana bez Hrvata. Za ovu odluku je Ustavni sud rekao da je ustavna, ali se nije upuštao u njezinu zakonitost. Činjenica je da Bešlić ne može ništa učiniti, ali je činjenica ni da se odluka o ujedinjenju poduzeća ne može provesti jer je tako napisana da nijedan sud to ne može provesti - rekli su nam u mostarskoj Gradskoj upravi. Osim ovoga, činjenica je kako je Komos još prije nekoliko godina trebao biti u stečaju, ali to još uvijek nije učinjeno. Vrijednost imovine Komosa je oko 2 milijuna maraka, dugovanja su prije tri godine bila 4, a sada su čak 8 milijuna maraka. - Ovdje se namjerno došlo u ovu poziciju. Radnici trebaju otići svojoj direktorici Vesni Mrgan-Karanović i od nje tražiti proglašenje stečaja kako zakon i nalaže. To je odavno trebalo uraditi, a sada se to mora uraditi žurno. Sve ostalo znači kršenje zakona i vrlo je moguće podnošenje kaznenih prijava zbog nesavjesnog upravljanja - poručili su naši sugovornici iz mostarske Gradske uprave. Bošnjačka strana u Mostaru pokušava na silu ujediniti pet komunalnih poduzeća u jedno i na taj način riješiti problem Komosa. Pri tome se zaboravlja kako od svih tih poduzeća samo Parkovi posluju pozitivno, te kako imaju najveću imovinu. Zaboravlja se i kako je Komos 49 posto u privatnom vlasništvu, pa se s razlogom postavlja pitanje hoće li Grad plaćati dugove privatnih tvrtki. Kako radnici Komosa prosvjeduju na pogrešnoj adresi govori i podatak da je Grad Mostar Komosu dužan 100.000 KM, dok je dug prema Parkovima oko 600.000 KM. Vodeći se tim podatkom lako je zaključiti kako više razloga za prosvjede pred gradskim institucijama imaju radnici Parkova nego radnici Komosa. SDA pokušava teret odgovornosti prebaciti i na HDZ BiH, svaljujući dio odgovornosti za nastalo stanje na hrvatsku stranu.

Ponašati se prema zakonu

- Mi smo za to da se tvrtke ujedine, ali ne političkim dekretom nego na zakonit način. Mi podržavamo radnike, ali nije gradonačelnik adresa na koju trebaju kucati. Radna skupina koja je imala zadaću naći način kako poduzeća ujediniti je uradila svoj posao, ali nikada ta rješenja nisu ispoštovana. I tada se predlagao stečaj Komosa. Nije dobro da se novo komunalno poduzeće oformi, a na startu da se zna kako neće uspješno poslovati - kaže predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije