Naslovnica Vijesti

Kome prestane državljanstvo Federacije BiH, istodobno gubi i BiH

19. travnja 2016. u 07:00 0 komentara 703 prikaza

Vlada FBiH je početkom ožujka u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog zakona o državljanstvu Federacije BiH. Donošenje ovog zakona potrebno je zbog toga što su zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine definirana drukčija rješenja, odnosno uvjeti glede stjecanja državljanstva po osnovi naturalizacije te nepostojanje uvjeta za prestanak državljanstva po sili zakona, piše Večernji list BiH.

Uvjeti za državljanstvo

Prema rješenjima predviđenim u zakonu na razini BiH, postoji obveza usuglašavanja i harmoniziranja Zakona o državljanstvu Federacije BiH s tim propisom.

Imajući u vidu da određene odredbe Zakona o državljanstvu BiH ne bi mogle biti primjenjivane prije nego što Zakon o državljanstvu FBiH bude usuglašen s tim odredbama, Vlada je ocijenila kako postoje uvjeti za njegovo donošenje po hitnom postupku. Kako je precizirano u prijedlogu novog zakona, svi državljani FBiH su samim time i državljani BiH. Osobama kojima prestane državljanstvo FBiH, istodobno prestaje državljanstvo BiH, osim ako steknu državljanstvo Republike Srpske.

Osobe s područja FBiH kojima prestane državljanstvo BiH, istodobno ostaju i bez državljanstva FBiH. Državljanstvo FBiH stječe se podrijetlom, rođenjem na području FBiH, primanjem državljanina Republike Srpske u državljanstvo Federacije BiH, posvojenjem, naturalizacijom te međunarodnim sporazumom. Državljanstvo FBiH podrijetlom stječe dijete rođeno nakon stupanja na snagu Ustava BiH ako su oba roditelja bila državljani FBiH u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto rođenja, ako je jedan roditelj bio državljanin FBiH u vrijeme rođenja djeteta, a dijete je rođeno na području FBiH i ako je jedan roditelj bio državljanin Federacije BiH u vrijeme rođenja djeteta, a dijete je rođeno u inozemstvu te ako bi dijete inače bilo bez državljanstva.

Roditeljska suglasnost

Ovo se odnosi i na slučaj ako je dijete rođeno u inozemstvu, a u vrijeme njegova rođenja jedan od roditelja bio je državljanin FBiH, dok drugi nije bio državljanin BiH, pod uvjetom da do vremena kada navrši 23 godine života podnese prijavu za upis državljanstva FBiH.

Također, ako je dijete rođeno u inozemstvu, a u vrijeme njegova rođenja je jedan od roditelja bio državljanin Federacije BiH, a drugi državljanin Republike Srpske, dijete stječe državljanstvo FBiH ako su roditelji s time suglasni. Ako nisu suglasni, uvjet je da je roditelj koji je upisao dijete u matičnu knjigu za evidenciju državljana u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u inozemstvu u to vrijeme imao državljanstvo FBiH. Kada jedan od roditelja ima državljanstvo FBiH, a drugi RS-a, dijete stječe državljanstvo FBiH ako je rođeno na području Federacije.

Ako je dijete rođeno u Republici Srpskoj, a u vrijeme rođenja je jedan od roditelja bio državljanin FBiH, a drugi roditelj nije bio bh. državljanin, dijete stječe državljanstvo FBiH ako su roditelji s time suglasni. U suprotnom, dijete stječe državljanstvo FBiH na zahtjev roditelja koji ima isto to državljanstvo.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.