PISMO

Komarica uputio apel Damiru Ljubiću

'Banja Luka 09.04.2009 Biskup banjalucki Franjo Komarica na press konferenciji povodom Uskrsa Snimo:Dejan Moconja'
Foto: 'Dejan Moconja/Vecernji list'
05.12.2013.
u 17:37

Prognani Hrvati se ne smiju zanemariti

Predsjednik Komisije Biskupske Konferencije Bosne i Hercegovine Justitia et pax (Pravda i mir) mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, uputio je apel ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Damiru Ljubiću da on i resorni ministar u RS "ne zanemare prognane Hrvate koji su se prijavili za povratak osobito na području Bos. Posavine, šire Banjolučke regije te Središnje Bosne – kao što je to bio slučaj tijekom mnogih poratnih godina“. 

Kako priopćava KTA BK BiH, u svom pismu biskup Komarica ističe da je "Komisija upoznata i s rezultatima Javnog natječaja, koji je ove godine raspisalo ministarstvo, kao i s dosadašnjim – objektivnim i subjektivnim poteškoćama, koje su bile na putu implementiranja pomoći iz prošlogodišnje Donatorske konferencije te drugih fondova“. 

Naglašava da je Komisija sa zadovoljstvom primila na znanje da su otklonjene neke dosadašnje barijere – administrativne i druge prigode - za dodjeljivanje pomoći koja je prijeko potrebna za održiv povratak u BiH tisućama prijavljenih obitelji hrvatske nacionalnosti. 

"Komisija i ovaj put upozorava na trajnu nedopustivu diskriminiranost Hrvata – kao konstitutivnog naroda u entitetu RS, ali i u mnogim općinama entiteta FBiH kad su u pitanju neka od osnovnih ljudskih prava, među kojim je i pravo na vlastiti dom te život dostojan čovjeka u vlastitom rodnom kraju. Ona potiče Vas i Vaše ministarstvo da ozbiljnije poradite kako bi se ta diskriminiranja konačno dokrajčila“, stoji u apelu biskupa Komarice upućenom ministru Ljubiću. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije