posjet opatiji Mariji Zvijezdi

Komarica: Trapistička opatija veliko kulturno i vjersko europsko naslijeđe

11.07.2021.
u 20:34

Biskup Komarica naglasio je da je trapistička opatija veliko kulturno i vjersko europsko naslijeđe i baština te da je ondje bila Europa u malom još davno prije nego što je nastala današnja Europska unija

Banjolučki biskup Franjo Komarica u nedjelju, 11. srpnja susreo se s glavnim tajnikom Paneuropske unije prof. dr. Pavom Barišićem, te su zajedno posjetili trapističku opatiju Mariju Zvijezdu kod Banje Luke.

Mons. Komarica i prof. dr. Barišić razgovarali su o poduzimanju daljnjih koraka glede realizacije projekta osnivanja Europskog centra za mir i suradnju, koji bi trebao udahnuti novi život trapističkoj opatiji.

Prije gotovo godinu dana, u rujnu 2020. biskup Komarica otvorio je u sklopu opatije Europski centar za pomirenje, mir, međureligijsku i međuetničku suradnju, piše KTA. 

To je simbolički začetak projekta i klica koja će oživjeti i dati novo poslanje, život i misiju opatiji, koja je prije 150 godina osnovana u Banjoj Luci. Trapisti su mnogo doprinijeli na području obrazovanja, gospodarstva, kulture i dijaloga, ne samo Hrvatima i katolicima toga kraja, nego svim stanovnicima bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest. 

Upravo na tragu načela dijaloga i suradnje radit će i Kuća susreta i Europski centar za pomirenje, mir, međureligijsku i međuetničku suradnju, čijem su osnivanju veliku podršku dali Republika Hrvatska, Paneuropska unija RH, BiH i Njemačke.

Biskup Komarica naglasio je da je trapistička opatija veliko kulturno i vjersko europsko naslijeđe i baština te da je ondje bila Europa u malom još davno prije nego što je nastala današnja Europska unija. Na tom tragu i humanom naslijeđu djelovat će i Kuća susreta i Europski centar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije