nakon odluke o neposrednoj kontroli cijena

Koliko je ograničavanje marži dalo efekta: Usporedba cijena 15 artikala u trgovinama u FBiH

trgovina
03.11.2023.
u 08:30

Zabilježena je niža cijena svih artikala koja su obuhvaćena odlukom: pšenično brašno, kruh, ulje, sol, šećer, makaroni, riža, mlijeko, jogurt, margarin, školjka jaja, svježe pile, svježa juneća rebra sa kostima, deterdžent za veš i deterdžent za suđe

U Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi je odluka o neposrednoj kontroli cijena koju je Vlada FBiH usvojila krajem rujna, a koja obuhvaća 15 artikala čije bi cijene trebale biti niže.

Košara od 15 artikala sa ograničenom maržom, prije stupanja na snagu Odluke o neposrednoj kontroli cijena koju je Vlada usvojila krajem rujna, iznosila je 65,65 KM.

U prvom tjednu nakon stupanja na snagu Odluke 12. listopada ista košara iznosila je 61,09 KM.

Cijene tih 15 proizvoda su niže za 7,81 posto, pokazuju podaci Ministarstva za trgovinu FBiH, prenosi Klix.ba

Zabilježena je niža cijena svih artikala koja su obuhvaćena odlukom: pšenično brašno, kruh, ulje, sol, šećer, makaroni, riža, mlijeko, jogurt, margarin, školjka jaja, svježe pile, svježa juneća rebra sa kostima, deterdžent za veš i deterdžent za suđe.

Navedeni artikli su jeftiniji za 10 do 40 feninga. 

Klix je napravio usporedbu cijena ovih artikala obavljanjem dvije kupovine 9. listopada i 23. listopada. S napomenom da se prilikom druge kupovine u košari nije nalazilo svježe pile te je prva kupovina uključivala 15, a druga 14 artikala.

 

Klix.ba

 

U FBiH se također razmatra mjera kojom bi cijene određenih artikala bile "zaključane", a kako je najavljeno ona bi trebala na snagu stupiti početkom naredne godine, a obuhvatila bi 34 artikla.

Koronavirus i rat u Ukrajini doveli su do globalnih poremećaja na tržištu usljed kojih je došlo do vala poskupljenja. Nakon naglog skoka cijena goriva u našoj zemlji su poskupile sve osnovne životne namirnice.

Građani su podigli glas kada su uočili da pad cijena goriva ne dovodi do pada ostalih cijena.

Udruženja za zaštitu potrošača su čak pozivala na bojkot prodavača koji krizu koriste za ostvarenje ekstraprofita.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije