Provedeno istraživanje

Koliko je građana u BiH preboljelo Covid, a koliko se cijepilo

koronavirus
Marko Dimic/PIXSELL
10.08.2021.
u 17:40

Istraživanjeje pokazalo da je ukupno 13 posto građana BiH (18+) bolovalo od virusa COVID-19

Agencija Ipsos je tijekom srpnja 2021. godine provela istraživanje o incidenci zaraženih virusom COVID-19 kao i incidenci cjepljenih građana Bosne i Hercegovine.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku građana BiH starosti 18 i više godina koristeći metodu terenske ankete licem-u-lice. Ukupna veličina uzorka je 1.005 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da je ukupno 13 posto građana BiH (18+) bolovalo od virusa COVID-19. Nešto veći udio zaraženih je u regijama Sarajevske županije i istok entiteta Republika Srpska. Za 6 posto građana virus je prouzročio smrt bliske osobe, piše Klix.ba. 

Gotovo jedna petina građana BiH je cjepljena protiv koronavirusa, barem jednom dozom cjepiva.

Značajan broj građana iznad 60 godina starosti je cjepljen, dok je taj broj značajno manji kod osoba 18 do 39 godina starosti.

Istraživanje je pokazalo i razlike među cjepljenima prema zanimanju i regijama.

Veći udio cjepljenih je kod stručnjaka i intelektualaca (profesori, inžinjeri, liječnici u državnim ustanovama), dok je taj broj značajno manji kod studenata, učenika i osoba koje su nezaposlene.

Gotovo četvrtina građana na sjeveru Republike Srpske je cjepljena, a broj cjepljenih građana je značajno manji u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji. 30 posto građana koji su cjepljeni su primili prvu dozu Pfizer cjepiva, a 27 posto je za prvu dozu primilo AstraZeneca cjepivo za zaštitu od koronavirusa.

Trećina građana koji su se cijepili protiv COVID-19 nisu docjepljeni. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije