Slažete li se?

Koliko bismo često trebali prati kosu? Evo što kažu stručnjaci, objasnili što još krivo radimo kod pranja

28.08.2020.
u 21:22

Jednom tjedno, svaka 3 dana, svaki drugi dan... Mišljenje o tome koliko često treba prati kosu definitivno su podijeljena, a na kraju, ovise i o tome kakvu pojedinac ima kosu te koliko se brzo ona masti. Jedno je sigurno - nije ju dobro prati prečesto jer se na taj način uklanja prirodno ulje, a nedavno smo pisali o tome i kako "istrenirati" kosu da se ona sporije masti, što svakako može biti korisno ako pripadate skupini koja kosu pere prečesto. 

Čak su i mišljenja stručnjaka podijeljena oko toga koliko bi se kosa često trebala prati, no jedno je sigurno - treba izbjegavati prečesto pranje jer to dovodi do isušene i oštećene kose. Šamponi često sadrže štetne kemikalije koje pretjeranom upotrebom mogu oštetiti kosu. 

Stručnjaci su za Glamour rekli kako je svakodnevno pranje kose osobito loše za dugu kosu, dok bi kratka kosa to još mogla podnijeti. Međutim, svakodnevnim pranjem kosa ostaje bez prirodnih ulja pa treba pronaći "zlatnu sredinu" s kojom će kosa biti zdrava i njegovana, a mi zadovoljni njezinim stanjem.

- Općenito govoreći, većina stručnjaka preporučuje pranje kose svaka dva do tri dana, no to ovisi o tipu kose. Primjerice, gusta i smeđa kosa masti se brže i trebalo bi je prati češće, okvirno triput tjedno. S druge strane, obojena i teksturirana kosa može duže izdržati bez pranja pa je ponekad dovoljno oprati je jednom tjedno. 

Na učestalost pranja kose utječe i lifestyle, odnosno vježbanje, upotreba proizvoda za stiliziranje kose, okruženje u kojem se nalazimo, zagađenje iz zraka i sl. 

Ako ste "upali" u rutinu svakodnevnog pranja kose, stručnjaci za Glamour kažu kako će biti potrebno neko vrijeme da se prilagodite dužim razmacima između dva pranja jer su uljne žlijezde dugo vremena bile prekomjerno stimulirane pa će nastaviti proizvoditi sebum. 

Osim učestalosti pranja i odabira kvalitetnog šampona, na kvalitetu kose utječe temperatura na kojoj peremo kosu. Vruća voda također može oštetiti vlasište pa ono ostaje bez prirodnih ulja, a idealna temperatura za pranje je sobna, dok hladnija voda može pojačati njezin sjaj. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije