Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kolektivni ili granski ugovor ne može biti "stariji" od zakona

15. siječnja 2016. u 14:55 0 komentara 368 prikaza
Novalić

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uradila je nekoliko izmjena u Zakonu o radu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić novinarima u Sarajevu je kazao da su dorađeni određeni propusti u tom zakonu koji su uočeni od usvajanja do danas, a koji su se odnosili na proračun.

Jedna je od izmjena, kako je naveo, da je u korištenju prava iz seta radno-pravnog zakonodavstva najstarijih zakon te je pojasnio da nije logično da je kolektivni ili granski ugovor "stariji" od zakona.

- Uređeno je rješenje kojim fiksiramo jednostavno obračunavanje plaće. Sva suština našeg napora je pojednostavljivanje poslovanja. Garantiramo da nikome neće biti umanjena prava - potvrdio je Novalić.

Izmijenjana je i odredba Kolektivnog ugovora koja je Vladu isključivala iz pregovora s njenim zaposlenicima.

- Ne može u ime nas niko pregovarati s našim uposlenicima, ipak smo mi najkrupniji poslodavac u državi - istaknuo je premijer Novalić.

Na novi način je regulirano i korištenje godišnjeg odmora i to pravo je približeno europskoj praksi.

- Riješili smo da nam se ne dešava da službenik sve sastavi te da ga nema na radnom mjestu po dva mjeseca - objasnio je.

Ostalo su, zaključio je Novalić, tehničke izmjene.

Vlada Federacije BiH jučer je na sjednici u Sarajevu utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i uputila ga u hitnu parlamentarnu proceduru.

Razlozi su što su tijekom primjene tog zakona, koji je na snazi od 20.8.2015. godine, u konsultacijama i razgovorima s instucijama, poslodavcima, sindikatima i svima koji su zaduženi za njegovu primjenu i kontrolu, ustanovljene određene životne i pravne situacije koje iziskuju korekcije u cilju njegove bolje implementacije i kvalitetnijeg poslovnog ambijenta. Također, cilj je i omogućavanje što bolje, pravičnije i efikasnije zaštite prava radnika, te olakšavanje i ubrzavanje procesa kolektivnog pregovaranja, onemogućavanje eventualne zloupotrebe, a sve radi ostvarivanja ekonomske i socijalne politike u Federaciji BiH, obezbjeđivanja jednakih uvjeta rada i sprječavanje nerealnih utuživanja po osnovu različito reguliranih prava iz radnog odnosa.

Jedna od novina je i odredba koja propisuje da se, ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ovim zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, primjenjuju odredbe ovog zakona. Ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom ili ugovorom o radu, a pri tom nije uređeno ovim zakonom, primjenjuju se odredbe kolektivnog ugovora.

Uvedeno je rješenje koje vodi ujednačavanju i pojednostavljenju načina obračuna plaća. Dodana je i odredba po kojoj radni učinak na osnovu potreba procesa rada može definirati isključivo poslodavac.

Izmijenjen je i član 78. na način da Vlada FBiH utvrđuje najnižu plaću nakon konzultacija s Ekonomsko-socijalnim vijećem.

Ujedno, bruto društveni proizvod je određen kao jedini mjerljivi i relevantan podatak, što je u skladu s principima Europske unije.

Članovima 9., 10. i 11. smanjen je procenat potreban za dokazivanje reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, a cilj je omogućavanje prisustva i davanje prava što većem broju radnika i poslodavaca da, putem svojih sindikata i udruženja, sudjeluju u postupku pregovaranja i kreiranja kolektivnih ugovora.

Uvedena je i odredba koja osigurava da kolektivni ugovor može važiti za teritoriju Federacije BiH samo ako za to postoji opravdani interes FBiH radi ostvarivanja ekonomske i socijalne politike u cilju osiguravanja jednakih uvjeta rada.

Izmijenjenom odredbom propisano je da granske kolektivne ugovore za zaposlene u organima državne službe, sudske vlasti, javnih ustanova, drugih federalnih institucija i službi, institucija Federacije BiH koje je osnovala FBiH ili vlade županije, a koje vrše javna ovlaštenja i koje imaju svojstvo pravnog lica, javnih preduzeća, privrednih društava s većinskim sudjelovanjem državnog kapitala i drugih proračunskih korisnika, zaključuju nadležna ministarstva, odnosno Vlada FBiH i nadležna ministarstva i vlade županije, s jedne, i reprezentativni sindikati državnih službenika i namještenika, javnih ustanova i preduzeća, privrednih društava s većinskim sudjelovanjem državnog kapitala i drugih proračunskih korisnika, s druge strane.

Time se osigurava sudjelovanje Federalne i vlada županije u postupku pregovaranja i zaključivanja kolektivnih ugovora.

Jedna od novina je i da će Vlada FBiH svojim aktom utvrditi minimalna prava koja uređuje kolektivni ugovor. To Vladi omogućava da, ukoliko kolektivni ugovori ne bi bili zaključeni u propisanim rokovima, svojom interventnom mjerom osigurati neometano i konitunuirano ostvarivanje radničkih prava.

Na novi način je regulirano i upotreba godišnjeg odmora. Naime, godišnji odmor moguće je koristiti u dva dijela, s tim da drugi dio odmora iz prethodne godine treba biti iskorišten najdalje do 31. ožujka sljedeće godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.