Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kolač od banana i ruma bez dodanog šećera i masnoća

17. travnja 2020. u 11:02 0 komentara 138 prikaza

Ovaj ukusni kolač ne sadrži dodane šećere i masnoće, a svejedno je ukusan, jednostavan za pripremu i ne sadrži gluten, piše missZDRAVA.

Sastojci:

250 g datulja

2 male ili 1 velika banana

100 g pekan oraha ili običnih, od toga 85 g grubo nasjeckaj, a ostatak sačuvaj

200 g grožđica

200 grama nekog drug suhog voća po želji (sitno ga isjeckaj ako je krupnije)

100 g fine palente

100 g palente

2 žlice pomiješanih začina: cimet, đumbir u prahu, klinčići i još neke ako želiš

2 žlice praška za pecivo

3 žlice ruma za kolače

2 bjelanjka nekoliko banana

za ukras ako želiš šećer.

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Obloži kalup za kruh s papirom za pečenje.

Datulje stavi u malu tavu s 200 ml kipuće vode i pirjaj 5 minuta. Prokuhaj dobivenu tekućinu, a datulje stavi u procesor za hranu. Dodaj banane i 100 ml tekućine od datulja i pulsiraj dok ne dobiješ glatku smjesu.

U zdjeli pomiješaj orašaste plodove, suho voće, palentu, začine i prašak za pecivo, zatim dodaj pire od datulja i rum i miješaj dok se ne sjedine.

Bjelanjke umuti mikserom i dodaj u smjesu za kolač. Na vrh stavi šećer i ostatak orašastih plodova.

Pecite sat vremena dok kolač ne postane smeđ i hrskav a čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.

Ohladi u potpunosti prije rezanja na kriške.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.