KORISNI SAVJETI

Kojih 10 jela ne smijemo stavljati u mikrovalnu?

12.02.2024.
u 13:42

Koliko god je korisna za podgrijavanje, ali i kuhanje nekih namirnica, mikrovalna pećnica može postati opasno oružje ako ju pravilno ne koristiš. I zato to donosimo popis namirnica (i predmeta!) koje u nju nikako nije dobro stavljati

Rado koristimo mikrovalnu pećnicu za podgrijavanje hrane, topljenje čokolade, pripremu kolača iz šalice, ali i kompletnih jela. No koliko je god korisna treba i pripaziti što sve stavljamo u mikrovalnu pećnicu jer njezino neoprezno korištenje može dovesti do nezgoda. 

Slažemo se, mikrovalna pećnica je čudo moderne tehnologije. Već u nekoliko sekundi može lagano podgrijali ledeno hladno jelo tako da postane vruće i spremno za jelo. Uz to, skraćuje vrijeme kuhanja te ga olakšava. No pripazi jer - ne idu sva jela u mikrovalnu!

Da ne bi bilo eksplozija 

Postoje namirnice, pića i određeni predmeti koji mogu ispuštati toksine, gorjeti, rastopiti se ili čak eksplodirati ako se zagrijavaju u mikrovalnoj pećnici. Neki čak mogu postati i otrovni. Ili eksplodirati!

Neke od ovih namirnica koje ne bismo trebali stavljati u mikrovalnu pećnicu su prilično uobičajene, i neki od nas sigurno su ih barem jednom podgrijavali u mikrovalnoj. No čak i ako se tada ništa loše nije dogodilo ne znači da se neće dogoditi, stoga zaštiti sebe i druge držeći ovu hranu podalje od mikrovalne pećnice!

Čili papričice 

Ljute, narančaste ili zelene paprike sadrže spoj kapsaicin koji im daje čar u svakom jelu. Kada se paprike zagrijavaju, posebno one ultra ljute, kapsaicin isparava u zatvorenom zraku mikrovalne pećnice. 

Stoga, otvoriš li vrata mikrovalne pećnice izlažeš se isparavanjima koja mogu iritirati i opeći pluća, grlo, oči i nos. 

Ovo je puno sigurniji način da se podgriju čili papričice - peci ih, pirjaj ili grilaj umjesto da ih stavljaš u mikrovalnu.

Tvrdo kuhana jaja 

Bilo da su u ljusci ili oguljena, jaja zagrijana u mikrovalnoj pećnici ispuštaju paru. S obzirom na to da ona ne može izaći iz bjelanjaka, povećava se pritisak. Kad zarežeš (ili još gore, zagrizeš) jaje, para se trenutno oslobađa – a nastala eksplozija može izazvati opekline.  

Kako pravilno zagrijati tvrdo kuhana jaja: Nareži jaje na četvrtine prije nego što ga zagriješ u mikrovalnoj. No ako imaš nekoliko minuta, radije jaje stavi u šalicu vruće vode i ostavi da odstoji 3 do 5 minuta.

Stiropor 

Posude od stiropora za hranu iz dostave su zapravo vrsta plastike koja može otpustiti štetne kemikalije u hranu i zrak kada se zagrijava. Također, stiropor u jednokratnim posudama za prenošenje hrane nije stabilan i otporan na toplinu kada se probija mikrovalovima - može se rastopiti ili iskriviti. 

Kako zagrijavati: Hranu izvadi iz kutije od stiropora u kakvim obično dolazi iz dostave i stavi na stakleni tanjur ili posudu umjesto da se kuha u plastičnoj posudi. Pokrij papirnatim ručnikom i stavi u mikrovalnu na uobičajeni način.

Spremnici za van s metalnim ručkama 

Spremnici za nošenje hrane s ručkama imaju metal koji bi mogao iskriti i izazvati požar. Zato uvijek provjeri piše li na plastičnoj posudi "Sigurno za mikrovalnu" prije nego što je staviš u nju.  

Kako podgrijati namirnice iz spremnika: Isprazni ostatke u posudu ili tanjur prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Prekrij papirnatim ručnikom da spriječiš prskanje i pucanje. Zagrij prema uputama.

Šalica vode 

Mnogo je brže zagrijati vodu za čaj u mikrovalnoj pećnici nego čekati da kuhalo za vodu zavrije, ali ova ušteda vremena mogla bi te skupo stajati. Voda koja se zagrijava u mikrovalnoj pećnici može se brzo pregrijati. 

Iako možda ne vidiš mjehuriće, oni se mogu brzo stvoriti kada dodaš vrećicu čaja, žlicu ili čak i ako samo pomakneš vodu. U rijetkim slučajevima može čak i eksplodirati. 

Pravilan način grijanja vode: Pusti kuhalo za vodu da odradi svoj posao.

Grožđe 

Grožđe se u mikrovalnoj pećnici pregrijava, a šećerna pulpa brzo se pretvara u rastaljenu plazmu. Bobice grožđa zbog toga bi mogle eksplodirati u mikrovalnoj pećnici, ili dok miješaš zagrijanu smjesu ili čak i kada je zagrizeš. 

Kako pravilno zagrijati: Ako želiš zagrijati grožđe, radije ga zapeci u pećnici nekoliko minuta. Također, brzo se može zagrijati i u tavi na srednje jakoj vatri.

Ostaci krumpira 

Krumpir često sadrži clostridium botulinum, bakteriju botulizma. Kada se skuhaju i ne pohrane odmah u hladnjak, spore bakterija se mogu razmnožavati. Zagrijavanjem u mikrovalnoj te se bakterije neće ubiti, pa bi sljedeći dan mogli imati ozbiljne želučane tegobe. 

Kako pravilno podgrijati: Skuhani krumpir koji se nije pojeo što je prije moguće stavi u hladnjak. Ne ostavljaj ga satima na sobnoj temperaturi. Ponovno ga zagrij u pećnici. 

Savjet više: ne peci krumpire u ovojnici od aluminijske folije. Prema istraživanjima, lim hvata vlagu i ubrzava rast spora u toplom, vlažnom okruženju. Za hrskaviju koru krumpira, i za dobrobit tvog trbuščića, krumpire peci bez folije.

Prerađeno meso 

Slaninu, hrenovke i kobasice treba peći na štednjaku ili u pećnici, a ne u mikrovalnoj. Zagrijavanje ovih prerađenih mesnih proizvoda dovodi do stvaranja produkata oksidacije kolesterola (COP). 

COP se povezuje s bolesti srca, a istraživanja pokazuju da bi mogao biti povezan i s upalom, nakupljanjem plaka u arterijama i drugim zdravstvenim stanjima. 

Kako grijati: Jedna je studija otkrila da pečenje na roštilju također povećava količinu COP-a u mesu, pa bi pečenje u pećnici ili pirjanje moglo biti najsigurnija opcija.

Umak od rajčice 

Zagrijavanje umaka od rajčice u mikrovalnoj pećnici često završi prskanjem. Toplina i para koju stvara umak kada se zagrije teško izlaze kroz gusti umak ili oko dijelova sastojaka. 

Para se nakuplja dok ne postane dovoljno snažna da probije - i na zidove mikrovalne pećnice. U nekim slučajevima umak može čak eksplodirati kada ga promiješate, što može dovesti do opeklina, a sigurno i zamrljane odjeće. 

Kako pravilno podgrijati: Zagrij bilo koji umak u maloj tavi na štednjaku. To će omogućiti ravnomjerno zagrijavanje, a možeš ga lagano miješati da spriječiš nakupljanje pare.

Ništa 

Nikada ne pali praznu mikrovalnu pećnicu! Bez hrane ili spremnika za apsorbiranje mikrovalova, zrake se odbijaju natrag do magnetrona. To bi moglo oštetiti stroj i čak izazvati požar. Još jednom provjeri je li hrana u mikrovalnoj prije nego što je uključiš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije