Pripazite

Koje suplemente i lijekove ne smijete uzimati zajedno?

19.05.2022.
u 21:11

Čak i najčešći suplementi, koje ljudi masovno uzimaju, mogu imati kontraindikacije s nekim lijekovima. 

“Stvari koje su prirodne, nisu nužno sgurn”, kaže dr. David S. Seres. Objašnjava kako su neke tvari, kada se stave u oblik suplementa, puno koncentrirane nego u svom prirodnom obliku kada imaju dobro djelovanje na organizam.

U nastavku je nekoliko suplemenata koje ne biste trebali miješati s drugim suplementima ili lijekovima.

Riblje ulje

Interakcije s lijekovima: Uzimanje ribljeg ulja i lijekova za snižavanje tlaka može uzrokovati prenizak tlak. Također, treba biti oprezan kod uzimanja ribljeg ulja i lijekova koji mogu pojačati krvarenje poput aspirina ili ibuprofena.

Interakcije s drugim suplementima: Uzimanje ribljeg ulja s travama koje usporavaju zgrušavanje krvi može dovesti do krvarenja.

Kalcij

Interakcije s lijekovima: Kalcij može poremetiti djelovanje mnogih lijekova, uključujući i one propisane za osteoporozu, poznatije kao bifosfonati. Također, može utjecati na djelovanje lijekova za tlak, antibiotika iz obitelji tetraciklina i kinolona te levotiroksina, koji se koristi za liječenje hipotireoze.

Echinacea

Interakcija s lijekovima: Echinaceaina sposobnost za stimulaciju imunološkog sustava može poremetiti djelovanej lijekova koji oslabljuju imunološki sustav poput steroida.

Melatonin

Interakcije s lijekovima: S obzirom na to da vas melatonin može učiniti pospanima, uzimanje njega i sedativa poput benzodiazepina i nekih antidepresiva može uzrokovati previše pospanosti. Melatonin također može uzrokovati usporeno zgrušavanje pa uzimanje njega i antikoagulansa može uzrokovati pojavu modrica i krvarenja. Izbjegavajte uzimanje melatonina ako uzimate lijekove za tlak jer on može povisiti tlak.

Interakcije s drugim suplementima: To može imati sedativno djelovanje i može pogoršati nuspojave melatonina

Vitamin D

Interakcije s lijekovima: Vitamim D može smanjiti efektivnost lijekova atorvastatina za snižavanje kolesterola kao i s nekim lijekoviam za snižavanje ltaka. Također, uzimanje vitamina D s diureticima može rezultirati prevelikim količinama kalcija u tijelu što može uzrokovati probleme s bubrezima.

Cink

Interakcije s lijekovima: Ako uzimate antibiotike s kinilonom ili tetra ciklinom, cink može otežati tijelu da apsorbira te lijekove. Kako biste osigurali da se to ne dogodi, antibiotike popijte dva sata prije cinka. Isto je i s lijekovima s penicilaminom, koji se koriste za liječenje reumatoidnog artritisa. Uzmite cink dva sata prije ovih lijekova kako bi se spriječila loša apsorpcija panicilamina, piše Health.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?