savjeti

Koje jabuke koristiti za pite, štrudle, kompot... Evo kako da koristite različite vrste jabuka da dobijete bolji okus

jabuke
shutterstock
09.12.2023.
u 08:49

Za savijače je najbolje kombinirati više vrsta jabuka, poput Granny Smitha, koja daje svježinu, i nekih drugih slađih, aromatičnijih sorti, s kojima će se fantastično složiti...

Jabuke su ukusne svježe, u salatama, slasticama, kompotima, a da biste znali koje su najbolje za pečenje i kuhanje, treba se voditi okusom, ali i teksturom.

Dobre jabuke za pečenje slatke su i trpke i neće se raspasti u pećnici. Jabuka Granny Smith idealna je za pripremu džema zbog svoje čvrste teksture, a odlična je sorta i za kuhanje i pečenje kolača te kao desert. Možete ih kombinirati i sa slađim, aromatičnim varijantama za više okusa. Za savijače su odlične i druge vrste jabuka koje nemaju previše soka, kao npr. Braeburnove sorte, piše Skuhaj.hr.

Za savijače je najbolje kombinirati više vrsta jabuka, poput Granny Smitha, koja daje svježinu, i nekih drugih slađih, aromatičnijih sorti, s kojima će se fantastično složiti...

Mekše jabuke delikatnije teksture bolje su za kuhanje i lako će se pretvoriti u kompot ili umak. Jabuke prije kuhanja sitno narežite da se brže skuhaju i raspadnu, a možete ih i naribati. Odlična je ideja ako koristite različite vrste jabuka kako biste dobili bogatiji okus, a kuhanjem možete spasiti oštećene jabuke koje su još uvijek zdrave – nitko neće znati da u početku nisu bile savršene.

Jabuke izvorno potječu iz brdovitih područja jugozapadne Kine, a počeci uzgoja sežu u staru Perziju. Odatle su trgovačkim putovima stigle do Crnog mora, odakle se jabuka proširila prema jugoistočnoj, a potom i prema srednjoj Europi. Danas postoje tisuće sorti jabuka, a neke od najpopularnijih kod nas su zlatni i crveni delišez, Jonagold, Idared, Granny Smith, Pink Lady, Fuji, Gala, Braeburn, starinska sorta Kanada, Pinova, Red Topaz, Crimson Crisp, Opal.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije