Donosimo

Koje hrvatske destinacije Talijani biraju najviše za feragosto: 'Najviše ih se očekuje u last-minuta ponudama'

parti
PIXSELL
14.08.2022.
u 10:25

Kada krene feragosto, većina Talijana koja je odlučila ljetovati u inozemstvu zaputit će se prema Hrvatskoj, Grčkoj, Španjolskoj...

S 15. kolovozom na ljetni odmor tradicionalno kreće većina talijanskih građana, ali entuzijazam za inozemna putovanja u toj se zemlji još uvijek nije približio pretpandemijskoj razini. Italija, koja je imala velikih problema s koronom, bori se s inflacijom i poskupljenjima, a politička nestabilnost u zemlji i rat u Ukrajini također demotiviraju talijanske građane, piše portal Večernjeg lista BiH.

Nekad više od milijuna

Od početka ove godine Hrvatsku je posjetilo 538.000 gostiju iz Italije, koji su ostvarili 2,2 milijuna noćenja. Talijani su u tom razdoblju brojniji 140 posto nego u istom razdoblju prošle godine, dok rast u noćenjima iznosi 104 posto. No, za razliku od Njemačke, Slovenije, Austrije... talijansko se tržište relativno sporo oporavlja i zaostatak za najboljom godinom hrvatskog turizma ikad, 2019., u dolascima iz te zemlje još uvijek iznosi 26, a u noćenjima 24 posto.

No, brojke pomalo rastu i Talijani su tijekom ovog mjeseca izbili na drugo mjesto po dolascima, a ostvarenim noćenjima su među stranim gostima šesti. U dosadašnjem dijelu kolovoza stiglo ih je, inače, 136.000, a ostvarili su 634.000 noćenja. Kolovoški rezultat zasad je bolji nego lani za 73 posto u dolascima i 68 posto u noćenjima. Kao najpopularnije hrvatske destinacije među talijanskim gostima trenutačno su Novalja, Medulin i Rovinj, gdje prema lani bilježe 178, 77 i 35 posto više noćenja.

U najboljim godinama, podsjetit ćemo, Talijana je kod nas na odmoru znalo biti i više od 1,2 milijuna, a ostvarivali su oko 5,5 milijuna noćenja. U Hrvatskoj turističkoj zajednici su optimistični oko nadolazećih tjedana.

Organizirana putovanja za mlade

– Naše predstavništvo u Milanu od lipnja bilježi pojačan interes za svim hrvatskim destinacijama, pojačane su autobusne, trajektne i zračne linije prema našoj zemlji i to posebice sad u mjesecu kolovozu kad većina Talijana odlazi na godišnji odmor. Bilježimo i znatan interes organiziranih putovanja za mlade u Hrvatsku, posebice u Novalju, a potražnja za putovanjima u ovom razdoblju bit će najizraženija u sklopu last-minute aranžmana – kaže Viviana Vukelić, direktorica predstavništva HTZ- a u Italiji.

Na ove pozitivne trendove, ističu u HTZ-u utjecale su i brojne promotivne aktivnosti te objave u eminentnim talijanskim medijima o Hrvatskoj, poput RAI 1, RAI 3, TGcom24 te Mediaset – Canale5. Pojedini talijanski turistički časopisi poput Bell'Europa te Caravan e Camper Hrvatskoj su posvetili i naslovnice.

Trenutačno se kod nas odmara nešto više od 82.000 talijanskih turista. U petak, uoči ovog vikenda, kad se očekuje najveći priljev Talijana u godini, bili su treći najbrojniji inozemni gosti gledano na dan, odmah iza Nijemaca i Slovenaca. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?