Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Koja Covid pravila su trenutno na snazi za državljane BiH?

06. srpnja 2021. u 13:46 0 komentara 816 prikaza
ljetovanje

Iako će većina građana Bosne i Hercegovine ljetovanje prije svega provesti u zemljama regije, postoji određeni broj građana koji će i ovu godinu iskoristiti za atraktivne destinacije koje su smještene nešto dalje od BiH. 

Već godinama građani BiH, pored zemalja kao što su Hrvatska i Crna Gora, za ljetovanje biraju lokacije poput Turske, Grčke, Španijolske i Albanije, a postoji određeni broj građana koji ljetovanje žele provesti na crnomorskom primorju, točnije u Bugarskoj.

U Hrvatsku građani iz BiH mogu putovati bez dokazivanja posebnog razloga ako su cijepljeni, imaju dokaz o prebolovanoj koroni ili negativan PCR test.

S obzirom na epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi u većini dijelova svijeta, građani BiH koji planiraju ići na putovanja na nešto dalje destinacije, trebali bi prije svega voditi računa o određenim restrikcijama koje su trenutno na snazi, piše Klix.ba.

Albanija

Turisti iz Bosne i Hercegovine koji ovo ljeto žele provesti u Albaniji, u ovu državu mogu ući bez restrikcija. Kako se navodi na stranici Ministarstva sigurnosti BiH, državljanima Bosne i Hercegovine je dozvoljen ulazak u Albaniju bez obaveznog PCR testa, kao i karantene.

Također, što se tiče samog boravka u državi, ono što treba naglasiti jeste da je u ovom trenutku na snazi policijski sat koji od 1. srpnja traje od 24 sata pa sve do 6 sati ujutro. Kretanje u periodu policijskog sata dozvoljeno je samo iz zdravstvenih i drugih hitnih razloga. Obaveza nošenja maski na otvorenom je ukinuta, međutim i dalje su na snazi mjere nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, kao i u javnom prijevozu.

Ipak, kako se navodi na stranici, tijekom ulaska u Albaniju postoje procedure zdravstvenog pregleda na aerodromima i drugim ulaznima lukama (mjerenje temperature, dezinfekcija). Više informacija o detaljima mjera može se pronaći na stranici Ministarstva vanjskih poslova Albanije.

Bugarska

Građani koji se odluče provesti ljetovanje na bugarskom primorju trebaju obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Za ulazak u Bugarsku državljanima BiH je potrebna važeća putna isprava i potvrda o završenoj COVID-19 vakcinaciji ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili negativan nalaz PCR testiranja star do 72 sata. Nalaz mora sadržavati ime osobe identično onom u putnoj ispravi, ime i kontakt podatke laboratorije koja je nalaz izdala, datum testiranja i latinične ispise riječi "PCR" i rezultat "negativan".

Više informacija o samim mjerama i aktualnoj situaciji u vezi s koronavirusom može se pronaći na stranici Ministarstva turizma Bugarske.

Grčka

Procedura za građane koji se odluče ljetovati u Grčkoj nešto je drugačija u odnosu na druge zemlje. Prema informacijama koje se mogu pronaći na stranici travel.gov.gr, svi putnici koji dolaze u Grčku, bez obzira na državljanstvo i način ulaska, moraju prije dolaska u zemlju popuniti elektronski obrazac PLF.

U ovom obrascu, turisti moraju navesti detaljne informacije o državi iz koje dolaze, koliko planiraju ostati u Grčkoj te adresu boravka u ovoj državi.

Od ostalih mjera, putnici koji dolaze u Grčku od 14. svibnja moraju imati negativan PCR test koji je urađen najkasnije 72 sata prije dolaska u zemlju ili brzi antigenski test koji je napravljen najkasnije 48 sati prije dolaska.

Ovaj test je obavezan za sve turiste (uključujući djecu stariju od 12 godina), bez obzira na epidemiološku situaciju u zemlji odlaska.

Međutim, dokaz o negativnom testu nije potreban za sve putnike koji su završili cijepljenje (tj. proteklo je 14 dana od posljednje revakcinacije) i posjeduju potvrdu o cijepljenju.

Prihvatljiva cjepiva su: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca, Novavax, Johnson & Johnson, Sinovac, Sputnik i Sinopharm.

Dokaz negativnog PCR testa nije potreban ako je putnik bio pozitivan na COVID-19 u proteklih 2-9 mjeseci. To se može dokazati predstavljanjem pozitivnog molekularnog PCR-a ili rezultatom testa na antigen, koji je obavila ovlaštena laboratorija, ili medicinskim uvjerenjem kojim se potvrđuje da je nositelj imao pozitivan test s infekcijom virusom SARS-CoV-2.

Svaki putnik koji stigne u Grčku, bez obzira na potvrdu koju posjeduje, može proći nasumični zdravstveni pregled. Ako ste izabrani, imajte na umu da je pregled obavezan. U slučaju odbijanja, vlasti zadržavaju pravo da odbiju ulazak u zemlju.

"Turistima iz zemalja koje nisu članice EU toplo se preporučuje da odaberu direktne letove za Grčku. U svakom drugom slučaju putnici bi se trebali pridržavati zahtjeva države zaustavljanja. Putnicima je dozvoljen ulazak u zemlju kroz sve međunarodne aerodrome i luke Patras, Igoumenitsa i Krf", navodi se na stranici.

Putnicima je dozvoljen ulazak i s kopnenih granica kroz granične prijelaze Promachonas i Ormenio tijekom 24 sata i Evzonoi i Nymfaia od 7 do 23 sata.

Egipat

Državljani Bosne i Hercegovine koji godišnji odmor žele provesti u Egiptu moraju posjedovati negativan PCR test koji je napravljen najkasnije 72 sata prije polaska letom za ovu državu.

Ipak, Ministarstvo zdravstva Egipta objavilo je informaciju kako će se ulazak u državu bez negativnog PCR testa odobriti osobama koje su primile obje doze cjepvia. Putnici moraju predočiti službene potvrde s QR kodom kako bi dokazali da su dobili jednu od sedam cjepiva koje se trenutno priznaju u Egiptu (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Sputnik, Sinopharm, Sinovac i Johnson & Johnson).

Rezultat testa mora izdati akreditirana laboratorija, a potvrda mora imati pečat, bez ikakvih oštećenja, poništavanja ili dodataka. Potvrda o rezultatima testa mora biti na arapskom ili engleskom jeziku i mora se prikazati original (kopija neće biti dopuštena).

Strani državlјani koji dolaze u turističku posjetu popunjavaju poseban medicinski obrazac u koji treba da unesu određene podatke. Traži se i putničko zravstveno osiguranje.

Međunarodni putnici koji dolaze u turističku posjetu izravnim letovima na aerodrome u Šarm El Šeik, Taba, Hurgada i Marsa Alam, u slučaju da ne prikažu validan PCR test (72 sata prije polijetanja zrakoplova), će morati uraditi PCR test po dolasku na neki od navedenih Zračnih luka uz nadoknadu od 30 dolara.

Kada je riječ o policijskom satu, u ovoj državi policijski sat nije na snazi. Trgovine i tržni centri mogu raditi svakodnevno od 7 do 23 sata tokom ljetnih mjeseci. Restorani i kafići mogu raditi svakodnevno do 23 sata, uz pridržavanje mjera zdravstvene zaštite. Javni parkovi i plaže su ponovo otvoreni. Međutim, velika društvena okupljanja, poput sportskih događaja i koncerata, i dalje su zabranjena do daljnjeg.

Španjolska

Od 7. lipnja 2021. godine državljanima Bosne i Hercegovine odobren je ulazak u Španjolsku ako su u potpunosti cijepljenii ako je od primljene druge doze prošlo 14 dana. Priznata cjepiva su Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen, koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA), kao i Sinopharm i Sinovac-Coronavac, koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Potvrda o cijepljenju mora biti na španjolskom , engleskom, njemačkom ili francuskom jeziku.

Što se tiče zdravstvenih obrazaca, građani koji planiraju ljetne dane provesti u Španjolskoj, morat će popuniti obrazac zdravstvene kontrole. Ovaj obrazac popunjavaju i djeca, a formular između ostalog uključuje i pitanje da li putnik ima potvrdu o cijepljenju.

Više informacija o obrascu dostupno je na stranici www.spth.gob.es ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH.

"Svi putnici iz područja koja imaju rizik od SARS-CoV-2 od koronavirusa moraju priložiti potvrdu ili dokument koji potvrđuje cijepljenju protiv COVID-19 ili negativan certifikat o dijagnostičkom testu aktivne infekcije ili potvrdu o oporavku nakon što je prošla ovu bolest da bi ušla u Španjolsku. To može biti EU digitalni COVID certifikat ili prateći dokument navedenih, bilo da putnik dolazi iz države članice EU ili iz treće zemlje", navode španjolski dužnosnici.

Po dolasku u Španjolsku možda ćete biti podvrgnuti zdravstvenoj kontroli na Zračnoj luci, a nakon procjene koju provodi zdravstveno tijelo, možete biti podvrgnuti dijagnostičkom testu na COVID-19.

Turska

Od 1. lipnja 2021. godine Turska je uvela određena ograničenja kojih se svi turisti iz inozemstva moraju pridržavati.

Putnici koji su u posljednjih 14 dana boravili u Afganistanu, Bangladešu, Brazilu, Južnoj Africi, Indiji, Nepalu, Pakistanu, Šri Lanki moraju predati negativan PCR test napravljen najkasnije 72 sata prije dolaska. Pored toga, moraju u karantin na za to predviđena mjesta.

Putnici koji doputuju iz drugih zemalja, a vakcinisani su bar 14 dana prije ulaska u Tursku, ili su prebolovali bolest u posljednjih 6 mjeseci (a mogu to dokazati službenim dokumentom koji izdaje relevantna zdravstvena institucija) neće morati pokazati negativan PCR test i neće podlijegati mjerama karantina.

Osobe koje dolaze iz ovih zemalja, a ne ispunjavaju jedan od dva navedena uslova (ili to ne mogu dokazati) će prilikom ulaska u Republiku Tursku morati pokazati ili negativan PCR test urađen najkasnije 72 sata ili brzi antigen test urađen najkasnije 48 sati prije ulaska u zemlju.

Na svim graničnim prijelazima se vrše nasumična PCR testiranja. U roku od 72 sata prije dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrirani putem linka register.health.gov.tr.

Tijekom registracije se dodjeljuje takozvani HES KOD, koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika. Neophodan je za ulazak u sve tržne centre, restorane, državne ustanove i druge objekte. Svi putnici su dužni da pri ulasku u Tursku pokažu taj kod u tiskanoj ili elektronskoj formi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.