Kofein iz energetskih pića može utjecati na rad srca

23.11.2023.
u 21:33

Uzimanje prevelike količine kofeina može izazvati tjeskobu, glavobolje, preskakanje srca te druge probleme

Police trgovina prepune su kričavih limenki nadohvat ruke djeci. Energetska pića već su neko vrijeme trend, a ono što zabrinjava je da nisu privlačna samo tinejdžerima već i mlađoj djeci.

Zbog visoke razine kofeina, energetska pića predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem za djecu. Američka pedijatrijska akademija preporučuje da mlađi od 12 godina ne konzumiraju kofeinska pića, dok bi oni između 12 i 18 godina trebali ograničiti unos na manje od 100 miligrama dnevno. Problem je što jedna mala limenka (0,25 l) većine energetskih pića sadrži već 32 mg.

 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak kako Hrvatska namjerava zabraniti konzumaciju energetskih pića maloljetnicima te dodao da je takvo zakonsko rješenje pitanje tjedana. Susjedna Slovenija već je zabranila popularno piće Prime, zbog nedozvoljenog L-teanina. Taj napitak ujedno sadrži i dvostruko više kofeina od ostalih sličnih pića.

Svatko tko konzumira toliko kofeina odjednom, a nije naviknut na to, može doživjeti tjeskobu, tremu, glavobolju, lupanje srca ili gastrointestinalne probleme poput proljeva. A ako nastavite s konzumiranjem energetskih pića, to može dovesti do ozbiljnijih dugoročnih zdravstvenih rizika, poput abnormalnog srčanog ritma. Također, kofein stvarno ometa san, što je kritično za djecu i tinejdžere dok im se mozak razvija, rekla je Edith Bracho-Sanchez, direktorica pedijatrijske telemedicine na NewYork-Presbyterian’s Ambulatory Care Network i docentica pedijatrije na Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons.

Shutterstock

Energetski napici, osim kofeina, sadrže i velike količine šećera pa za rehidraciju nisu idealan izbor. Iako se reklamira kao kvalitetan nadomjestak energije nakon sporta, istina je da će šećer isprva naglo podići razinu energije, koja će potom, isto tako naglo i opasti.

Istaknuti pedijatar, prim. dr. sc. Darko Richter, ističe kako energetska pića ne spadaju u kategoriju lijekova pa proizvođači to iskoriste za nepotpune deklaracije. 

FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) obavezala je proizvođače prije godinu dvije da moraju deklarirati sve i onda je izašlo na vidjelo da se koristi metil sinefrin, oktodrin, korijen sladiča, ekstrakt crne bazge, sve stimulansi koji djeluju na vegetativni živčani sustav, rekao je dr. Richter.

Ističe i kako kofein, kojeg sva ova pića sadrže u većoj ili manjoj količini, podiže tlak te srce čini osjetljivijim na adrenalin.

Postoje li neki skriveni srčani problemi, ova pića će ih sigurno potencirati. Kofein nije nimalo benigan. Pogotovo u prevelikim dozama, upozorava dr. Richter dodajući kako u Hitnu nerijetko dolaze djeca kojima preskače srce, zuji im u ušima, a sve to mogu biti posljedie kofeina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije