Ponovno se traže odgovori

Klub Hrvata: Tko je kriv za zastoj u izgradnji južne dionice autoceste

01.04.2017.
u 09:00

Izaslanik u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Mandić (HDZ BiH) na posljednjoj sjednici ovog doma ponovno je aktualizirao pitanje odgovornosti za pokušaj zaustavljanja izgradnje dionice autoceste kroz Hercegovinu, odnosno poništenje natječaja za projekt izgradnje dionice od Počitelja do Bijače vrijedan 200 milijuna KM, piše Večernji list BiH.

Sporno poništenje natječaja

Unatoč pokušajima Uprave JP Autoceste Federacije BiH da se odgovornost za poništenje natječaja usmjeri na Europsku investicijsku banku (EIB), Mandić, oslanjajući se na rezultate istraživanja Agencije za istrage i prijevare spomenute financijske institucije, odgovornost ipak prebacuje na Upravu Autocesta.

- Zašto se javnosti prezentiraju pogrešne činjenice koje upućuju na to da je banka inicijator poništenja natječaja kada u pismu EIB-a jasno stoji da su mogućnost otkazivanja natječaja predložili iz Autocesta. To je još jedna neistina kojom se željelo prikriti rezultate istrage Agencije za istrage i prijevare EIB-a, tvrdi Mandić. On se pozvao na pismo EIB-a u kojemu, kako je kazao, jasno stoji da je povod provođenju neovisne istrage bilo pismo bivšeg v. d. direktora JP Autoceste Federacije BiH Dženana Salčina da su odluke o izboru izvođača radova donesene pod političkim pritiscima.

Čijim političkim pritiscima je podlegla Uprava JP Autoceste, trebalo bi se znati nakon detaljnijeg izvješća koje bi Domu naroda Parlamenta Federacije BiH trebala podnijeti Uprava Autocesta, premijer Vlade Federacije BiH te resorni ministar na čiju je adresu izaslanik Mandić uputio još jedno u nizu pitanja kojima bi se trebale rasvijetliti oklnosti pokušaja zaustavljanja dionice autoceste kroz Hercegovinu.

Opstruiranje izgradnje

Mandić se na sjednici Doma naroda zapitao i zašto Uprava Autocesta u dopisu EIB-u spominje samo natječaj za izbor izvođača radova kad je poništen cjelokupan projekt koji sadrži ukupno tri natječaja.

Zapitao se i koje je jamstvo da će Autoceste nakon ovakvog iskustva surađivati s EIB-om koji daje novac za projekt te poštovati njegove smjernice. - Od Uprave Autocesta FBiH zahtijevam da mi odgovori koje su to opće mjere koje namjeravaju poduzeti kako bi, nakon ovog slučaja i “crvenog kartona” koji su dobili od EIB-a, osigurali institucionalni okvir ovog, ali i budućih natječaja prema procedurama EIB-a koji osigurava novac za projekte, istaknuo je Mandić koji je i ovoga puta potencirao pitanje odgovornosti za pokušaj, kako je kazao, višemilijunske pljačke proračuna Federacije BiH zaustavljanjem projekta koji je od ključne važnosti za Hercegovinu i razvoj ovog dijela Federacije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?