Željana Zovko

Ključni problemi BiH promjena izbornog zakona te ustavne promjene

Željana Zovko
Martin Lahousse
31.08.2017.
u 15:06

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, sudjelovala je na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta na kojem je održana rasprava o izvješću sa sastanka na vrhu o zapadnom Balkanu koje je predstavio Michel Giacomelli, posebni izaslanik talijanskog Ministarstva vanjskih poslova za sastanak na vrhu o zapadnom Balkanu. 

Sastanak je održan u srpnju ove godine u Trstu kao 4. po redu u okviru Berlinskog procesa.
Posebni izaslanik Giacomelli u svom obraćanju istaknuo je da je infrastrukturno povezivanje, povezivanje gospodarstva kao i ljudi važno za jačanje regionalne suradnje, a da je tijekom Summita dogovoreno financiranje različitih projekata koji se odnose na energetiku, infrastrukturu, jačanje malih i srednjih poduzeća kao i potpisivanje Ugovora o zajedničkom prometu, pri čemu je izrazio žaljenje što BiH nije potpisala taj Ugovor. 

Tijekom rasprave zastupnici Europskog parlamenta uputili su kritike Bosni i Hercegovini jer jedina od šest zemalja zapadnog Balkana nije potpisala Ugovor o pristupanju Prometnoj zajednici na održanom Summitu. 

Zastupnica Zovko čestitala je na dobro organiziranom Summitu i osvrnula se na ključne probleme u BiH koji dovode do situacija kao što je ova vezana za nepotpisivanje ugovora o prometu. 

Zastupnica Zovko postavila je pitanje izaslaniku Giacomelliju prepoznaje li osjećaj hitnosti i rješavanja ključnih problema u Bosni i Hercegovini, kao što su promjena izbornog zakona te ustavne promjene kako bi se uspostavio trajni mir i stabilnost u toj zemlji. 

Zovko je također sugerirala EU pokretanje inicijative rješavanja političkih pitanja koja su ključna za provedbu i ovih infrastrukturnih projekata.

Na kraju svog govora, Zovko je pohvalila odličnu organizaciju održanog summita u Trstu te je istaknula da je Italija još jednom pokazala izvrstan osjećaj poznavanja regije te kako je ovom organizacijom još jednom potvrđena prisutnost Europske unije koja pomaže u rekonstrukciji pomirenja među zemljama zapadnog Balkana, prenosi Dnevnik.ba. 

Sljedeći sastanak u okviru Berlinskog procesa održat će se 2018. godine u Londonu.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije