Europski put

Ključni događaji u odnosima BiH i Europske komisije - donosimo popis

09.11.2023.
u 07:01

Europska komisija, kako se i očekivalo, preporučila je uvjetno otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom nakon što vlasti ispune dio reformi koje se ponajprije odnose na jačanje pravne države i poštivanje ljudskih prava.

Večernji list donosi ključne događaje na putu BiH k članstvu EU od 1997. godine do 2023.

1997.
- Vijeće ministara EU-a postavlja političke i ekonomske uvjete za razvoj bilateralnih odnosa. BiH se pruža mogućnost korištenja autonomnih trgovinskih povlastica.

1998.
- Uspostavljena EU/BiH Konzultativna radna skupina (Consultative Task Force - CTF).

1999.
- Počinje proces stabilizacije i pridruživanja (Stabilisation and Association Process - SAP).
- Na sastanku Europskog vijeća u Kölnu potvrđena je spremnost EU-a za pružanje mogućnosti zemljama zapadnog Balkana za potpunu integraciju i članstvo u Uniji.
- Pokrenute aktivnosti Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu, kojem je strateški cilj stabilizacija u jugoistočnoj Europi putem približavanja zemalja regije euroatlantskim integracijama te jačanje regionalne suradnje.

2000.
- Uvedene autonomne trgovinske mjere (Autonomus Trade Measure – ATM), kojima je i proizvodima iz BiH olakšan pristup unutarnjem tržištu EU-a).  Objavljena Mapa puta EU (Road Map). Ovaj dokument definirao je 18 ključnih uvjeta koje BiH treba ispuniti  kako bi se pristupilo izradi studije izvodljivosti (Feasibility Study) za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Na Zagrebačkom summitu predsjednici država članica EU-a i država obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja (PSP) dali su i formalnu podršku PSP-u.

2002.
- Europska komisija priopćila je da su uglavnom ispunjene smjernice Mape puta o približavanju EU.

2003.
- Počeo rad na studiji izvodljivosti. Europska komisija je Vijeću ministara BiH uručila upitnik od 346 pitanja o ekonomskom i političkom uređenju Bosne i Hercegovine te ostalim oblastima relevantnim za zaključivanje SSP-a.  Europska komisija usvojila je ocjenu studije izvodljivosti.

2004.
- Vijeće EU-a usvojilo je prvo europsko partnerstvo s BiH.

2005.
- U Sarajevu su pokrenuti pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

2006.
- Održan prvi plenarni krug pregovora o SSP-u između EU i BiH i prvi plenarni sastanak Praćenja procesa reformi (Reform Process Monitoring - RPM), koji zamjenjuju dotadašnje Konzultativno radno tijelo. Vijeće EU-a usvojilo je drugo europsko partnerstvo s BiH.

2007.
- Uspostavljen instrument pretpristupne pomoći (Instrument for Pre-accession Assistance - IPA), namijenjen za sve pretpristupne aktivnosti koje financira Europska komisija. Okončani tehnički pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

2008.
- Vijeće EU-a usvojilo je treće europsko partnerstvo s BiH.
Potpisan Okvirni sporazum o pravilima suradnje za provedbu financijske potpore Europske komisije (EK) BiH u okviru IPA.
BiH uručena Mapa puta za liberalizaciju viznog režima. Potpisan SSP.
Stupa na snagu privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima.

2009.
- Počelo izdavanje biometrijskih putovnica, najvažnijeg uvjeta koji je BiH trebala ispuniti za liberalizaciju viznog režima.

2010.
- Vijeće EU-a za pitanja pravosuđa i unutarnjih poslova donijelo odluku o ukidanju viznog režima za građane BiH.

2011.
- Održan prvi sastanak strukturiranog dijaloga o pravosuđu između EU-a i BiH.

2012.
- Održan 1. sastanak Dijaloga na visokoj razini o procesu pristupanja BiH, kada je uručena Mapa puta za zahtjev za članstvo BiH u EU.

2013.
- RH postaje 28. članica EU-a, a BiH prvi put ima granicu s članicom EU-a.

2014.
- EU je uspostavio novi Instrument pretpristupne pomoći (IPA  II) za razdoblje 2014. - 2020. Prvom konferencijom u Berlinu počeo Berlinski proces.Predstavljena “britansko-njemačka inicijativa za BiH”.

2015.
- Potpisan Okvirni sporazum između BiH i EK o aranžmanima za provođenje financijske pomoći Unije BiH u okviru (IPA  II). Stupio na snagu SSP između EU-a i Bosne i Hercegovine. U Sarajevu održana prva sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje. U Bruxellesu održani prvi sastanci Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

2016.
- U skladu s člankom 49. Ugovora o Europskoj uniji, BiH je tijekom nizozemskog predsjedanja Vijećem EU-a podnijela zahtjev za članstvo u EU. EK i BiH parafirali protokol o adaptaciji SPP-a. Vijeće ministara BiH usvojilo je odluku o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u BiH. Vijeće EU-a pozvalo EK da pripremi mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU i dalo nalog EK za pripremu upitnika za BiH. BiH 9. prosinca uručen upitnik Europske komisije (EK).

2017.
- BiH pripremala odgovore na upitnik Europske komisije. U tome je sudjelovalo gotovo 1200 osoba. Održano je više od 70 sastanaka tijela u sustavu koordinacije procesa integracija. Pripremljeno je 20.037 stranica teksta, koje su na engleski prevela 143 prevoditelja.

2018.
 - Bosna i Hercegovina predala odgovore na upitnik Europske komisije.

2019.
- BiH predala odgovore na dodatna pitanja iz upitnika Europske komisije. Europska komisija usvojila mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji.

2022.
- Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status za članstvo u EU.

2023.
- Bosna i Hercegovina je dobila uvjetno “zeleno svjetlo” za pregovore o pristupanju Europskoj uniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?