POČELI PREGOVORI

Ključ rješenja za prosvjetare HNŽ-a 
i ZHŽ-a u Sarajevu

škola
Foto: Danijel Kasap/PIXSELL
11.12.2013.
u 09:48

Nakon prosvjeda sindikata osnovnih škola zbog neisplate prijevoza učenika i prosvjetara, te sredstava za materijalne troškove škola, mostarski gradonačelnik je pozvao sindikate na pregovore u četvrtak

Čini se kako su štrajkovi upozorenja prosvjetara HNŽ-a i ZHŽ-a ipak urodili plodom. Naime, jučer je u ZHŽ-u održan sastanak predstavnika županijske vlade na čelu s predsjednikom Zdenkom Čosićem i predstavnika sindikata prosvjete. Razgovarano je o financijskim obvezama Vlade ZHŽ-a prema prosvjetarima, stanju u proračunu, rokovima isplate potraživanja.

Pokrenuli dijalog

- Zajedno tražimo mogućnosti isplate dugovanja prema prosvjetarima. Uskoro ćemo imati sjednicu Socijalnoekonomskog vijeća na kojoj se će razgovarati o ovoj temi, a sindikati će sudjelovati i u raspravi oko nacrta proračuna županije za iduću godinu. Nadamo se kako ćemo moći na kraju postići kompromis - rekla nam je jučer ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Helena Lončar. Sudionici sastanka su nam potvrdili i kako je županijski ministar financija Radoslav Luburić poručio sindikatima kako će biti moguće isplatiti skoro sva potraživanja prosvjetara ako federalne vlasti odluče ispraviti koeficijente prema županijama po zadnjem popisu stanovništva. To bi značilo kako je ključ za probleme prosvjetara, ali i ostalih službenika u ZHŽ-u u rukama Nermina Nikšića i njegove vlade. Tek nakon popisa stanovništva u listopadu otkriveno je kako Federacija godinama zakida hrvatske županije kojima na temelju pogrešne procjene broja stanovnika isplaćuje manje novca od povrata PDV-a. Štete su milijunske, a ta sredstva bi bila dovoljna za sanaciju većeg dijela problema u ZHŽ-u. Slično je stanje i u HNŽ-u.

Bešlićev poziv

Nakon prosvjeda sindikata osnovnih škola zbog neisplate prijevoza učenika i prosvjetara, te sredstava za materijalne troškove škola, mostarski gradonačelnik je pozvao sindikate na pregovore u četvrtak. - Očekujemo kako će se ponuditi neko rješenje za probleme u koje smo dovedeni. Poznato je kako školama nedostaje goriva, kako je grijanje upitno, kako nemamo kreda ni drugih osnovnih uvjeta za rad. Ako se ovakvo stanje nastavi, ne znamo kako ćemo raditi. Potpora nam dolazi i od sindikata srednjih škola koje su također nezadovoljne ovakvim stanjem. Nadam se kako je poziv na razgovore znak da su političari konačno svjesni situacije u koju su nas doveli - rekao nam je jučer predsjednik Sindikata osnovnih škola Slavko Lauš.

Do kraja tjedna bi trebalo biti poznato hoće li vlasti konačno riješiti probleme u osnovnim školama, ili će se agonija nastaviti do kraja ovoga polugodišta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?