fenomen u širokom brijegu

‘Kišna rijeka’ 
opet je potekla 
u crvenoj boji

asffasf
19.10.2015.
u 06:15

Prizori crvene Ugrovače postali su redovita pojava u Širokom Brijegu nakon obilnih oborina. Upravo u ovoj boji rijeka Ugrovača tekla je kroz Široki Brijeg u petak ujutro, dan nakon velikih kiša koje su poplavile nekoliko gradova u Hercegovini, piše bljesak.info Uzrok ove ekološke katastrofe je boksitna jalovina koju godinama odlaže rudnik boksita s lijeve i desne obale ove rijeke u selima Gornja Britvica i Crne Lokve.

Boksitna jalovina

Uslijed jakih kiša došlo je odrona jalovine u rijeku Ugrovaču koja trenutačno cijelim svojim tokom teče crveno obojena. U kolovozu 2013. godine rađena je analiza vode koja je pokazala da boksitna jalovina nije štetna za zdravlje ljudi, usjeva i životinjskog svijeta, no uzorak nije mogao biti reprezentativan jer je uzet tek nekoliko dana nakon ove pojave, a u međuvremenu se boja rijeke vratila u prvobitno stanje. Na teren su tada izišle općinska te županijska inspekcija koje su donijele zaključak da je riječ o zagađenju, navodi mostarski portal. Iz Veterinarskog zavoda u Mostaru tada su kazali da voda zagađena boksitnom jalovinom može biti jako opasna za život osjetljivih organizama kao što su riječni rakovi i riblja mlađ. I nakon najnovije ekološke katastrofe zasigurno je ponovno stradala riblja mlađ i rakovi. Čestice jalovine obaviju ličinke i ikru pa ona više ne može disati, a posljedica je sigurna smrt. Osim toga, u ovako zagađenoj vodi javlja se nedostatak kisika pa tako ugibaju i mnogo otporniji organizmi poput odrasle pastrve kojoj čestice jalovine uđu u škrge i onemoguće normalno disanje.

Tabu-tema

Ekološka katastrofa s crvenom Ugrovačom očito je tabu-tema za nadležne institucije koje će izgleda samo promatrati ovaj problem, ali ne i riješiti ga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije