Projekt općine i Veleposlanstva Bugarske

Kiseljak dobio najveću i najbolje opremljenu senzornu sobu

25.11.2020.
u 17:56

Realiziran je već dugo najavljivani projekt osposobljavanja senzorne sobe, prve u Kiseljaku, a po prvim reakcijama i najveće te najbolje opremljene u ovom dijelu BiH, piše Večernji list BiH. 

Na raspolaganju mnogima

Projekt vrijedan 65.000 KM inicirala je Općina Kiseljak, a značajnu potporu dobili su od Veleposlanstva Bugarske u BiH. Oprema je montirana, a nakon obuke koju će proći Andrea Baban, dipl. pedagoginja i psihologinja te jedna od njegovateljica Centra za edukaciju i rehabilitaciju u Kiseljaku, senzorna soba bit će na raspolaganju korisnicima ustanove, kao i drugim građanima Kiseljaka koji budu imali poteškoća s motorikom, u razvoju i učenju.

- Soba je, u prvome redu, namijenjena djeci sa smetnjama senzorne integracije i onima koji manifestiraju neobična ponašanja, izbjegavanje ili pretjerano traženje dodira, zvuka i svjetlosnih senzacija. To su djeca s poremećajem autističnog spektra, intelektualnim poteškoćama, senzornim oštećenjem, govornim poteškoćama, smetnjama u učenju, problemima u ponašanju, s poremećajem pozornosti - kazala nam je Baban.

Mladen Mišurić-Ramljak, načelnik Kiseljaka, dodaje da će sobu koristiti i Centar za mentalno zdravlje, a bit će i na raspolaganju i drugim obrazovnim ustanovama.

Nakon što Baban završi edukaciju Udruge edukatora i rehabilitatora, koju će voditi Iva Papić, dipl. psihologinja, spec. kliničke psihologije te instruktorica senzorno-integracijske pedagogije, senzorna soba u Kiseljaku bit će potpuno na raspolaganju onima kojima je namijenjena. Edukacija podrazumijeva tri modula, odnosno 126 sati.

- Senzorna soba interaktivna je soba opremljena odgovarajućom opremom koja potpomaže stimulaciju osjetila sluha, vida, dodira i mirisa. Naša je soba opremljena mekanim zidnim i podnim oblogama. U njoj je razna oprema: ljuljačka, set za grubu motoriku, švedske ljestve, roller tobogan, snop svjetlećih optičkih vlakana, reflektor, interaktivne tube s mjehurićima, raspršivač aroma... Ta oprema ima cilj izazvati senzorne podražaje, unaprijediti razvoj sposobnosti i vještina kao što su ravnoteža, gruba i fina motorika - kazala je Baban.

Opremanje i stavljanje u funkciju senzorne sobe, naglašava Baban, značajno će pomoći u radu s korisnicima Centra za edukaciju i rehabilitaciju, ali i omogućiti nove programe rada s korisnicima.

Nastavak radova

- Senzorna soba značajno će pomoći u poboljšanju kvalitete njihova života, u stimulaciji osjetila i pomoći da ovaj jedini svijet koji imamo živimo zajedno - zaključuje Baban. Općina Kiseljak ovim projektom nastavila je s radovima na zgradi Centra u kojoj je i Služba za socijalnu skrb. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?