Kornica: Nova djela stvarali kipari BiH i RH

Kiparski radovi nagone na razmišljanje, ostaju trajno izloženi u eksterijeru Kornice

04.08.2016.
u 08:00

U ugodnom i opuštenom ozračju pitomog posavskog povratničkog sela Kornica, deset je dana vrijedno radila kiparska kolonija u kojoj je svoje pozitivne umjetničke potencijale usmjerilo u stvaranje novih djela šest kipara: Dalibor Nikolić iz Mostara, Marko Gido iz Travnika, Ilija Kegelj iz Mostara, Mateja Galić iz Širokog Brijega, Mirna Pokorić iz Osijeka te Boris Orenčuk iz Mostara. Sudionici su akademski kipari iz BiH i Hrvatske te pridruženi članovi iz Zagreba i Posavine koji su od njih željeli učiti tajne kiparske tehnike iz suvremenih tokova kiparstva u svijetu. Iako je zabilježila tek prvu stranicu, kolonija je po mnogočemu, ne samo za BiH već i regiju, s konceptom puno drukčijim od ostalih takve vrste umjetničkih događanja, bila jedinstvena, posebna...

Kulturom udahnuti život

- Ponijela nas je ideja da se prostor prirodnih ljepota Kornice odlično uklopi s radom umjetnika i time dodatno humanizira. Nastale radove treba vidjeti, promatrati. Oni i nagone na razmišljanje jer ostaju trajno izloženi u eksterijeru Kornice, kaže nam Petar Lušo, inicijator umjetničke fešte i gospodarstvenik koji na stalnoj relaciji Zagreb - Kornica želi udahnuti dušu svojem rodnom kraju ne samo kroz projekte gospodarstva, već i kulture. Koncept su zdušno podržali u realizaciji ideje: Hrvatsko kulturno-sportsko društvo Kornica, Nadbiskupski centar za pastoral mladih, Otvorena kuća Garevac i Matica hrvatska Bugojno. Za umjetnike je i odmor bio kreativan jer su u stankama pogledali dokumentarni film “Eames, arhitekt i slikarica”, a večernji sati pripadali su predavanjima, čak i kazališnoj predstavi. Umjetnike je oduševila ideja kolonije koja ne ide za lažnim veličinama i komercijalnosti. Boris Orenčuk iz Mostara netipične kiparske materijale u stvaralačkom radu preobražavao je u kiparski materijal. Mateja Galić asistentica je na Akademiji u Š. Brijegu, a kiparsku koloniju Kornica izdvaja kao posebnu jer je naglasak stavljen na suvremeno kiparstvo. Oduševljena je krajolikom kao i svi sudionici kolonije.

Kornica inspirirala umjetnike

- Umjetnost služi oplemeniti nas, uzdignuti na drugu razinu, ponuditi bolju i ljepšu sliku stvarnosti. Međunarodni karakter kolonije dao je novu dimenziju jer pozitivan glas Kornice otišao je dalje od lokalnih okvira. Kiparska kolonija u Kornici u budućnosti treba biti mjesto simpozija, tribina, predavanja, gdje bi povjesničari umjetnosti i likovni kritičari pogledali kiparska ostvarenja i razgovarali o njima, koloniji i Kornici, ističu uime organizatora predstavnici HKSD Kornica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?