Potreba za robom i sirovinama

Kina postaje neisplativa za bh. tvrtke, traže nove opcije

10.08.2021.
u 19:52

Gospodarska kriza, koja se nadovezala na onu zdravstvenu, ima brojna lica i nitko sa sigurnošću ne može tvrditi u kojem će se smjeru ona kretati. Dok su izvozni rezultati posljednjih mjeseci izvrsni, tako je i s uvozom, i to onih ključnih proizvoda, sirovina bez kojih se nešto ne može ni proizvesti, piše Večernji list BiH. 

Vrijednost

Ranije je cijena prijevoza kontejnera s robom i sirovinama od Kine do Hrvatske (Rijeka) stajala od 1500 do 2000 eura (oko 3 do 4 tisuće KM), a sada je oko 8 tisuća eura (16 tisuća KM). Ako se uzme prosjek da je vrijednost robe u jednom kontejneru 60 tisuća KM, ranije je udio troškova u prijevozu bio 7 posto, a sada je 30 posto. Osim višestrukog skoka cijene prijevoza robe iz Kine, u krizu su se umiješali nestašica brodskih kontejnera, nedavna blokada Sueskog kanala, pojačane kontrole i neizostavna pandemija koja ugrožava zdravlje i u dosta slučajeva pošalje cijeli radni kolektiv u karantenu. Ovih dana gospodarstvenici razmatraju sve one opcije koje su im ugrozile poslovanje i razmišljaju o tome kako premostiti ove velike gubitke jer nekim tvornicama i veletrgovinama s novim cijenama i drastično skupljim prijevozom ne isplati se poslovati.

Tekstil, tehnika...

- Razgovara se o vraćanju cijene prijevoza na staro, ali tu ne odlučujemo mi, tu se razgovori vode na višim razinama između Kine i Amerike, ali i EU-a kao organizacije zemalja koja ima važnu ulogu, no još se ništa ne pomiče s mrtve točke, a vrijeme prolazi. Međutim, još jedan jak igrač dosta se pojačao i koristi ovaj “rat” velesila. Riječ je o Turskoj koja je novo tržište za raznovrsnu robu. Odatle dolaze u posljednje vrijeme i tekstil i poljoprivredni proizvodi te bijela tehnika i automobilska industrija. Kada se prevozi veća roba tankerima, ona od Istanbula, preko luke u Rijeci pa do raznih dijelova BiH dolazi od 18 do 20 dana - priča nam gospodarstvenik o aktualnoj situaciji u kojoj se Turska počela isticati kao važan čimbenik. Primjera radi, brodski prijevoz iz Kine čeka se 45 dana. I sve se više spominje Tursku koja bi mogla postati dobra zamjena za Kinu, barem dok se oni s jeftinijim opcijama prijevoza, ali i robe, koja je višestruko poskupjela, ne vrate na Balkan. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije