Val poskupljenja u BiH ne staje ni u 2023.

Kilogram kave skuplji za 2 KM, rasle cijene mesa, ulja, šećera...

03.02.2023.
u 19:54

Posljednji u nizu proizvoda čija je cijena rasla je kava. Tako danas kilogram kave stoji oko 18 KM, dok se za istu količinu prije samo nekoliko dana izdvajalo 16 KM

Dok cijene roba i usluga iz dana u dan rastu, mjesečni prihodi većine bh. građana jedva mogu pokriti osnovne troškove, piše Večernji list BiH. Val poskupljenja hrane nikada nije bio izraženiji, pa je za brojne danas kupnja osnovnih životnih namirnica postala luksuz.

Novi val

Posljednji u nizu proizvoda čija je cijena rasla je kava. Tako danas kilogram kave stoji oko 18 KM, dok se za istu količinu prije samo nekoliko dana izdvajalo 16 KM. Direktor kompanije Minea iz Gradiške Momčilo Banjac za Nezavisne je kazao da je trenutačno tržište krajnje nepredvidivo. Kako kaže, situacija je takva da trenutačno ne mogu predvidjeti kako će se cijene dalje kretati. - Trudimo se ostati na istoj cijeni na kojoj smo trenutačno kako bismo građanima ostali povoljni. Tržište je stvarno nestabilno. Iako je cijena prije bila u padu, sada vidimo da raste. Teško je predvidjeti što će dalje biti - kazao je Banjac za Nezavisne. Da je kava poskupjela, potvrdio je i Dario Brkić iz tvrtke Fabrika Coffee.

– Posljednja cijena kave koju smo nabavili bila je viša za deset posto – kazao je Brkić. S tim u vezi ističe kako ovo nije neobično za ovo razdoblje godine, a kako kaže, cijene se možda ustabile. Isto su potvrdili iz kompanije Eurovip d. o. o. Čitluk, gdje ističu da je prije mjesec i pol dana došlo do poskupljenja. – Početkom prosinca već su prerađivači počeli dizati cijene zbog kretanja na svjetskom tržištu – kazali su iz ove kompanije. Kako kažu, dugo su pokušavali zadržati istu cijenu svoje kave, ali na kraju su bili primorani na poskupljenje. Nedeljka Ilić, izvršna direktorica Udruge građana "Oaza" Trebinje, kazala je za Nezavisne da su određena poskupljenja opravdana zbog samog tržišta, ali opet postavlja pitanje zašto se ne prati tržište kada cijena na njemu padne.

– Očekivano je, ako cijena skoči na svjetskom tržištu, da će poskupjeti i naši domaći proizvođači, ali problem nastane kada cijena pada, a naša cijena ostane ista – kazala je Ilić.

U Udruzi potrošača "Zvono" očekuju novi val poskupljenja roba i usluga zbog novih tarifa električne energije u RS-u. Sasvim sigurno će, kažu, uslijediti nakon uvećanih siječanjskih računa za struju, što će trgovci ponovno iskoristiti, rekli su za BHRT. - Izgleda da te kazne nisu adekvatne jer, koliko vidimo, cijene u trgovinama nisu ni za fening niže. Morat će država i vlade poduzeti drastičnije mjere kada su u pitanju kontrole - smatra predsjednik Udruge potrošača "Zvono" Jovan Vasilić.

Početak godine

Podsjetimo, bh. građane su već početkom ove godine dočekale više cijene u odnosu na prosinac. Banane su tako u prosincu stajale 2,75 KM, a u siječnju 3,55 KM, što je poskupljenje od 29 posto. Cijena mljevenog junećeg mesa u prosincu je bila 14,45 KM, dok mu je u siječnju nova cijena 15,95 KM. Mljeveno meso je skuplje za 10 posto. Ulje (Bimal) u prosincu je stajalo 3,75 KM, dok je u siječnju 3,95 KM. Poskupjelo je za 5 posto. Stolni margarin (Zvijezda) bio je 1,55 KM, a u siječnju 1,75 KM, više od 13 posto skuplji. Šećer (Brazilias) u prosincu je po kilogramu bio 2,20 KM, a u siječnju 2,30 KM, skuplji za 5 posto. Više su i cijene jaja, toaletnog papira, dječje hrane… Kako se zapravo živi u BiH, najbolje pokazuje izračun Saveza samostalnih sindikata u BiH.

Prema njihovim pokazateljima, potrošačka košarica četveročlane obitelji u prosincu iznosila je 2991,44 KM, dok je prosječna isplaćena plaća u Federaciji BiH (prema posljednjem objavljenom podatku FZS) iznosila 1139 KM. Uspoređujući ova dva iznosa dolazimo do podatka da je pokrivenost potrošačke košarice prosječnom plaćom 38,07 posto. Val poskupljenja, prema analizama stručnjaka, neće se zaustaviti ni u veljači, a kako preživjeti od prvog do prvog, najbolje znaju sami građani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?