manjak radnika

Keramičare, vodoinstalatere... u BiH treba čekati mjesecima

01.04.2018.
u 16:16

BiH već kronično nedostaje građevinskih radnika, a u predstojećem razdoblju taj problem će sve više dolaziti do izražaja. Pronaći dobrog keramičara, zidara, molera, vodoinstalatera... koji nema dogovorene poslove mjesecima unaprijed, već neko vrijeme postalo je pravo umijeće, piše Večernji list BiH.

Na nedostatak ovih kadrova upozoravaju i tvrtke koje se bave građevinskim radovima, naglašavajući kako su zbog toga često primorane odbijati poslove. - Mnogo dobrih radnika otišlo je na rad u inozemstvo, a u proljeće i ljeto inače se javlja problem nedostatka radne snage jer velik broj naših građevinaca ide na sezonski rad na Jadran. Tamo dobiju puno bolju dnevnicu - kaže nam vlasnik jedne građevinske tvrtke. Naglašava kako je potražnja ogromna, posebice za onima koji znaju raditi više poslova. Njegovu priču potvrdio nam je i jedan od radnika koji se ovih dana sprema za rad u Hrvatskoj.

- Idemo na godinu dana. Poslodavac će nas prijaviti, a radit ćemo sve poslove na obnovi jednog turističkog naselja, koje bi po završetku trebalo otvoriti vrata za najelitnije turiste. Ponuđeni su nam dnevnica od 75 maraka, smještaj i hrana - priča ovaj građevinski radnik, čija dnevnica u BiH iznosi 40 do 50 KM, ovisi što se radi i koliko sati. Ističe kako su pregovori trajali skoro godinu dana, a budući da imaju bh. državljanstvo, poslodavac im je pomogao riješiti svu papirologiju kako u RH ne bi radili na crno.

- Njima nedostaje kvalitetne radne snage, i to u ovim zanatima vezanim uz građevinu, pa ih traže u BiH - zaključuje naš sugovornik koji sa sobom vodi još desetak kolega. Kovčege ovih dana pakiraju i brojni Bosanci i Hercegovci koji su se na Jadranu prijavili za obavljanje poslova kuhara, konobara, recepcionara, spremačica, animatora... jer, prema službenim podacima, samo u Makarskoj nedostaje više tisuća sezonaca. Jela Gogić, vršiteljica dužnosti predstojnika Regionalnog ureda Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, poslala je podatke iz kojih je jasno kako će i ovo ljeto na Rivijeri vladati prava pomama za radnicima. Prvenstveno onima iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, piše Slobodna Dalmacija.

- Broj nezaposlenih osoba koje su prijavljene pri HZZ. Ispostava Makarska, nije dovoljan kako bi se zadovoljile potrebe poslodavaca - kratko i jasno će u svom dopisu Jela Gogić. Uostalom, evo i brojki. One se, istina, odnose na prošlu godinu, no nema sumnje kako odstupanja, pogotovo ne pozitivnih, neće biti ni u 2018. Dakle, u ožujku 2017. broj zaposlenih iz evidencije Zavoda na području Makarske rivijere iznosio je 7289 osoba, da bi u srpnju narastao na 13.460, što znači da se skoro udvostručio.

Na većinski sezonskim poslovima zaposlila se tako 6171 osoba. Na problem manjka radne snage upozorava i Hrvatska gospodarska komora. Istraživanje, koje je provela u 380 tvrtki, pokazalo je kako je čak dvije trećine poslodavaca nezadovoljno ponudom radnika na tržištu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?