Republika Srpska

Kažnjeno 205 vozača bez auto-sjedalica

sjedalica
VL FOTO
06.08.2016.
u 08:00

Kako mnogi roditelji i dalje, unatoč stalnim apelima nadležnih, malu djecu u automobilu voze bez auto-sjedalica i posebnih podmetača, svjedoči podatak da je samo u prvih šest mjeseci ove godine u RS-u zbog toga kažnjeno 205 vozača, piše “Glas Srpske”. U prometnim nesrećama diljem svijeta dnevno stradaju oko 3000 djece, od čega 500 sa smrtnim ishodom. Prema ovoj statistici, 70% djece bi preživjelo ili imalo lakše ozljede da je auto-sjedalica bila pravilno postavljena. Zbog toga stručnjaci iz oblasti prometa u RS posebno upozoravaju roditelje koji ovih dana kreću na put da prije putovanja provjere auto-sjedalice. Naglašavaju kako vozači često ne postave auto-sjedalicu ispravno, ne koriste pravilno vezanje ili ga ne koriste uopće. Iz Ministarstva unutarnjih poslova RS istaknuli su kako je lani kažnjeno 527 vozača jer djecu nisu vozili u auto-sjedalici. Dodali su kako je zbog toga od 2014. do sada napisano više od 1000 kazni. - Djeca od pet do 12 godina smiju se voziti na stražnjem sjedalu samo ako sjede na posebnom podmetaču, prilagođenom svojoj visini, koji omogućava upotrebu sigurnosnoga pojasa. Mlađi od pet godina moraju se voziti u auto-sjedalici - rekli su iz MUP-a RS te dodali kako su kazne za nekorištenje sigurnosnih sjedalica 40 KM.

Viši stručni suradnik za ceste i licencije u Agenciji za sigurnost prometa Milenko Džever kaže kako nesavjesni roditelji često traže izgovor u besparici, pa dijete izlažu opasnosti. - Roditelji koji ne posjeduju auto-sjedalicu ne smiju tražiti alibi u nedostatku novca. Ako imaju za automobil, gorivo i drugo, onda bi trebali povesti brigu i o sigurnosti djece za vrijeme vožnje u vozilu - rekao je Džever. Cijene sjedalica u tržnim centrima i prodavaonicama dječje opreme diljem RS-a ovise o materijalu i modelu, a uglavnom se kreću od 100 do 500 KM, dok se rabljene mogu naći i za 50 maraka. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?