REAKCIJA

Katolički dekanat u Stuttgartu optužio hrvatske vjernike da lažu: “Takav način je nekršćanski“

22.12.2021.
u 10:52

Već smo pisali o svađi u Hrvatskoj katoličkoj zajednici (HKZ) Stuttgart-Feuerbach i Bad Cannstatt, koja je toliko eskalirala da je morala reagirati i njemačka biskupija nadležna za tu zajednicu Hrvata katolika.

"Trenutno u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Stuttgart-Feuerbach i Bad Cannstatt tinjaju teški sukobi. Oni su u međuvremenu toliko narasli i proizveli osobnu netrpeljivost koja snažno opterećuje, pa i onemogućuju pastoral i život zajednice. Kao gradski dekan i u dogovoru s biskupskim ordinarijatom osuđujem izrijekom sve nedostojne svađe i intrige", napisao je u studenom u otvorenom pismu upućenom članovima HKZ-a monsignor Christian Hermes, gradski dekan Stuttgarta.

Index.hr je poslao upit Gradskom dekanatu Stuttgarta, zaduženom za razrješenje žestoke svađe među Hrvatima katolicima u ovoj zajednici, u kojem su ih zamolili da pojasne što se zapravo događa.

Dobili su nakon dužeg čekanja i odgovor, koji potpisuje glasnogovornica dekanata Nicole Höfle.

“Biskup Rottenburg-Stuttgarta imenovao je gradskog dekana mons. Christiana Hermesa za upravitelja župe Sv. Ivana Krstitelja i župnika hrvatskih katoličkih župa Stuttgart-Mitte i Stuttgart Möhringen P. Ivicu Ercega za upravitelja župe Sv. Nikole Tavelića. Srećom, u njihovim svećeničkim službama pomagat će im svećenici iz regije Stuttgart, koji govore hrvatski jezik. Biskupija nastoji što prije namjestiti dva svećenika za zajednice Stuttgart-Bad Cannstatt i  Feuerbach. Gradski dekan Hermes pozdravlja imenovanje fra Ivice Ercega, kojeg godinama cijeni kao vjernog i iskusnog kolegu. Istodobno započinje konzultacijski proces koji je pokrenula biskupija”, navodi se u odgovoru dekanata.

Ističu još jednom da je bilo velikih problema. 

“Biskupija i gradski dekanat osuđuju klevetničke kampanje koje se provode protiv crkvenih dužnosnika i institucija, posebice u hrvatskim medijima, te jasno ističu da je odluka biskupije o opozivu dosadašnjeg župnika donesena u svezi s vršenjem njegove službene dužnosti. Na završnoj vizitaciji, prije isteka njegove službe početkom rujna 2021., on nije ukazao na nikakve nepravilnosti. Optužbe koje je na račun pastoralnog vijeća iznio njegov nasljednik nisu se pokazale vjerodostojne. Stoga se isključuje njegov poziv za raspuštanje legalno izabranog pastoralnog vijeća”, piše u dopisu Indexu.

Iz dekanata demantiraju da im je dostavljena peticija vjernika o kojoj je pisao portal na hrvatskom jeziku iz Njemačke Fenix.

“Na raznim mjestima se tvrdi da je biskupu Rottenburg-Stuttgarta dostavljena peticija za raspuštanje pastoralnog vijeća župe Sv. Ivana Krstitelja, koju je potpisalo nekoliko stotina ljudi. Ovo je netočno. Ni biskupski ordinarijat ni biskup nisu dobili takvu peticiju”, naglašavaju iz dekanata.

Riječ je o peticiji koju je, prema pisanju portala Fenix, potpisalo oko 500 hrvatskih katoličkih vjernika i u kojoj se traži smjena Župnog vijeća koje vodi predsjednica Katarina Marić.

U peticiji se navodi da je prethodni župnik fra Ante Bilić morao napustiti svoju poziciju zbog sukoba sa Župnim vijećem, kojemu se zamjera da su mu "njegovi interesi iznad interesa šire zajednice hrvatskih vjernika". U peticiji se također ističe kako je fra Ante Bilić bio omiljen kod vjernika te da im njegov odlazak iz Župe nije odgovarao.

Iz gradskog dekanata dodatno naglašavaju da najoštrije osuđuju “klevete i napade na pastoralno vijeće župe Sv. Ivana Krstitelja, njegove članove, biskupa Rottenburg-Stuttgarta Dr. Gebhard Fürsta, Biskupski ordinarijat i na gradskog dekana Stuttgarta mons. Christiana Hermesa”.

“Takav način je nekršćanski, nepravedan i nespojiv s karakterom kršćanske zajednice. Kako bismo zaštitili uključene, s naše strane općenito se ne raspravlja javno o pitanjima osoblja”, poručuje gradski dekanat Stuttgarta.

“Biskupija i gradski dekanat izričito se pridržavaju načela, da zajednicu zajedno vode župnik kojeg  imenuje biskup s vijećem koje biraju vjernici. Zajednička odgovornost za oblikovanje života župske zajednice dokazala se u više od tisuću njemačkih zajednica i zajednica drugih materinskih jezika u  biskupiji te oslikava cilj pape Franje da ojača sinodalnost u Crkvi”, zaključuju.

U međuvremenu je Slobodna Dalmacija objavila članak u kojem se za ovaj raskol optužuje voditelj Bujice Velimir Bujanec. Faktograf je u međuvremenu ocijenio da to nije točno.

No, nema sumnje da je do velike svađe došlo te da se posljedice još uvijek raščišćavaju, kako se vidi iz odgovora gradskog dekanata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?