Povijesni spomenik

Katolicima u vlasništvo vratiti crkvu Sv. Marije

16.11.2018.
u 15:30

U Jajcu će sutra prvi put biti obilježen dan krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Od toga povijesno važnog događaja prošlo je 557 godina, a kako nam je kazao predsjednik Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović, nastojat će se da ova obljetnica preraste u tradicionalni događaj koji će okupiti brojne uzvanike iz cijele zemlje i regije, piše Večernji list BiH. 

Važan dio povijesti

- Radi se o vrijednoj godišnjici, iznimno važnom dijelu naše povijesti i sada pokrećemo projekte koji će ovu priču izvući iz zaborava. U subotu će se u Jajcu ispred crkve svete Marije okupiti brojni katolici kako bi dočekali vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, a u 16 sati će biti služena sveta misa. U 18 sati u Domu kulture Jajce bit će održana kazališna predstava “Kraljica Bosne” koju izvodi Studentski teatar Franjevačke teologije Sarajevo - rekao je Šimunović za Večernji list. Dodao je kako su crkvu svete Marije, u kojoj je kralj Stjepan i okrunjen u studenom 1461., okupirali Turci, a kasnije je, po još nejasnim procedurama, prešla u vlasništvo Islamske zajednice. Pretvorena je u džamiju, a danas su od nje ostale samo zidine. I one su u lošem stanju. Kao džamija, triput je stradala u velikim požarima. - Katolici u Jajcu danas žele da se crkva vrati svojim pravim vlasnicima, želimo je obnoviti i vratiti joj sjaj koji je imala u vrijeme kada je krunjen Stjepan Tomašević. Radi se o projektu za koji je potrebno mnogo kompromisa s bošnjačkom stranom, Islamskom zajednicom, i nadam se kako ćemo doći do toga cilja. Katolički puk želi samo da mu se vrati ono što je bilo njegovo vlasništvo - zaključio je Šimunović. Prije nekoliko godina i sam kardinal Puljić najavio je kako će se uključiti u ovaj projekt te kako će o ovome pitanju razgovarati s čelnicima Islamske zajednice.

Poticanje suživota

- Vraćanje crkve sv. Marije u posjed Katoličke crkve i katolika bio bi jedan od najvećih znakova želje za izgradnjom suživota i nadamo se da će se on i dogoditi. Povijesne činjenice su jasne, postoje i dokumenti iz tog doba koji potvrđuju sve navedeno i samo je potrebna dobra volja da se proces okonča. Vjerujem da bismo ruševinu koju sada imamo u središtu Jajca za nekoliko godina pretvorili u povijesni spomenik od kojeg bi koristi imali svi u Jajcu, poručuju Hrvati iz Jajca.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?