ISTRAGA ZAKAZALA

Katolici na Šri Lanki istaknuli crne zastave

26.08.2021.
u 10:03

Katolici na Šri Lanki istaknuli su 21. kolovoza crne zastave kako bi pokazali svoje ogorčenje zbog onoga što smatraju neuspjehom vlade da procesuira napadače na crkve na Uskrs 2019. 

Kardinal Malcolm Ranjith iz Colomba, službeno glavnoga grada Šri Lanke, pozvao je vladu da imenuje one koji stoje iza bombaških napada u kojima je poginulo više od 260 ljudi, a povrijeđeno 500-tinjak, piše Nedjelja.ba.

„Vlasti pokušavaju prikriti [incident] zloupotrebom svoje moći, ali Bog im ne dopušta da se skrivaju“, rekao je kardinal u molitvi 21. kolovoza u Colombu.

Dvije godine bez pomaka

Koordinirani bombaški napadi na tri crkve, četiri hotela i jedan stambeni kompleks na Uskrs 2019. dogodili su se dok su se održavale mise i liturgijske službe.

„Čekali smo dvije godine na odgovarajuću istragu o bombaškim napadima, ali ništa se nije dogodilo“, kazao je Cyril Gamini Fernando u izvješću LiCAS News-a, prenosi CNA.

Obitelji onih koji su poginuli tijekom napada istaknuli su crne zastave po svojim kućama, crkvama i javnim mjestima kao odgovor na poziv kardinala Ranjitha na prosvjede.

Upriličene su također i molitve, ali s ograničenim brojem ljudi zbog restrikcija vezanih uz pandemiju.

Tko stoji iza terorističkog napada?

Kardinal Ranjith ranije je pozvao građane Šri Lanke da se pridruže prosvjedima.

„Istaknite crnu zastavu 21. kolovoza ispred svojih domova, institucija i tržnica kao snažan simbol tihog prosvjeda“, rekao je katolički prelat na konferenciji za medije 13. kolovoza.

Naglasio je kako nije zadovoljan pravnim radnjama koje vlasti poduzimaju protiv onih za koje se sumnja da su odgovorni za bombaške napade na Uskrs 2019.

Spomenuo je da je već primio odgovor predsjednika Gotabaye Rajapakse na ranije pismo u kojem se traži „istina“ tko stoji iza toga terorističkog akta.

Kardinal je uputio kako u predsjednikovom odgovoru „nije spomenuta nikakva akcija koju će vlada poduzeti te odgovarajuća istraga o ozbiljnim pitanjima koja smo pokrenuli u vezi s napadima“.

U pismu u srpnju, katolički lideri u Šri Lanki kritizirali su „letargičan tempo“ vladine istrage o terorističkim napadima na crkve i upitali zašto se još uvijek nije postupilo prema preporukama službene istrage o napadima.

Pismo od 12. srpnja potpisali su kardinal Ranjith, nekoliko drugih biskupa i gotovo 30 svećenika.

Namjerno zataškavanje

„Nikada ne možemo vjerovati da će istina izaći na vidjelo kroz ovaj proces koji je u tijeku“, rekao je kardinal Ranjith tijekom brifinga za medije, dodajući da bi, ako se imenuje odbor za provedbu vladinih preporuka, „trebao postojati odbor koji uključuje sve političke stranke“.

„Iz ovog postupka jasno je da nakon toliko vremena vlada nema interesa saznati istinu o napadu te će to zataškati i oprati ruke“, stoji u priopćenju Nadbiskupije Colombo uz opasku kako je vlada „politički iskoristila napad na Uskrs i obećala da će u roku od mjesec dana otkriti one koji su to izveli“.

„Naša zemlja još uvijek nije sigurna, a napadi poput onog koji se dogodio na Uskrsnu nedjelju i dalje su mogući u bilo koje vrijeme. Ne možemo dopustiti da se nastavi ova kultura ubijanja. Zemlja mora izvući pouku iz žrtava nevinih ubijenih na Uskrs“, dodaje se te konstatira kako se „pravi ubojice moraju identificirati i zemlja mora znati istinu“.

„Političari ne žele prekinuti tu kulturu ubijanja. Ekstremizam im je od koristi i nastavljaju svoje sebično putovanje kroz suze ljudske patnje“, dodaje se.

Pušteni zbog „nedostatka dokaza“

Kardinal Ranjith traži da se vlasti Šri Lanke smatraju odgovornima za neuspjeh u sprječavanju bombaškog napada.

U listopadu 2020., vlada je zbog nedostatka dokaza pustila pet od sedam osumnjičenika uhićenih u vezi s napadima.

Kardinal je, međutim, rekao da su mu sigurnosni dužnosnici potvrdili kako postoji dovoljno dokaza protiv mnogih osumnjičenih koji su uhićeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?