Na stranici World Population Review

Karta pokazuje zemlje svijeta prema broju pušača, evo gdje se nalazi BiH

World Population Review
05.02.2023.
u 19:59

Bosna i Hercegovina je na jedanaestom mjestu s ukupnom stopom od 38,3 posto. Stopa pušenja muškaraca iznosi 46,3 posto, dok je za žene nešto niža i iznosi 30,2 posto

Karta objavljena na web stranici World Population Review prikazuje koje zemlje na svijetu imaju najveći postotak pušača, a zanimljivo je da se Bosna i Hercegovina nalazi na 11. mjestu u svijetu.

Najveće stope pušenja su u jugoistočnoj Aziji i balkanskoj regiji Europe, navodi se na stranici World Population Review. U top 10 država svijeta po broju pušača nalazi se susjedna Srbija koja zauzima šestu poziciju.

Foto: World Population Review

Bosna i Hercegovina je na jedanaestom mjestu s ukupnom stopom od 38,3 posto. Stopa pušenja muškaraca iznosi 46,3 posto, dok je za žene nešto niža i iznosi 30,2 posto, piše Klix.ba

Zapadnoeuropske zemlje te Sjeverna i Južna Amerika imaju tendenciju da imaju niže stope pušenja, međutim, to nije uvijek zajamčeno, jer se ispostavilo da Čile ima jednu od najvećih stopa pušenja na svijetu.

U mnogim zemljama južne i jugoistočne Azije stopa pušenja je vrlo visoka za muškarce i vrlo niska za žene. U Indoneziji, primjericce, stopa pušenja muškaraca je 70,5 posto, a stopa pušenja žena je 5,3 posto.

Općenito, stope pušenja su se smanjile širom svijeta zbog povećane edukacije o efektima duhana i kampanja protiv pušenja. U Velikoj Britaniji u 2000. godine stopa pušenja iznosila je 38 posto, od tada je pala na 19,2 posto.

Nauru ima najveću stopu pušenja na svijetu s 52,1 posto. Iznenađujuće, žene puše nešto više od muškaraca u Nauruu (52,6 posto prema 51,7 posto). Drugu najveću stopu bilježi država Kiribati, čiju stopu od 52,0 posto ukupno čini 68,6 posto muškaraca i 35,5 posto žena.

Popis od 10 zemalja s najvećom stopom pušenja obuhvaća: Nauru, Kiribate, Tuvalu, Mianmar, Čile, Liban, Srbiju, Bangladeš, Grčku i Bugarsku. Cjeli popis možete pogledati OVDJE.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?