nepravedni zakon

Kardinal Puljić uvrijeđen stavom stranaca

25.11.2018.
u 08:00

Nedavno je voditelj Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark pozvao na popunu domova naroda Federacije BiH, odnosno države, istaknuvši kako je nedvojbeno da Središnje izborno povjerenstvo (SIP) ima i ovlasti i mandat okončati taj proces te da se međunarodna zajednica neće u to miješati. 
“Prošla su vremena rješenja nametnutih od međunarodne zajednice”, kazao je Wigemark, što se razumjelo i da je to praktički poruka da međunarodna uprava neće intervenirati i svojom odlukom razriješiti prijepore o tome treba li zastupnike u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH birati po popisu iz 1991. ili 2013. godine i hoće li iz svake županije unutar entiteta biti biran barem po jedan zastupnik iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Dva popisa pučanstva

No, iako takvo stajalište trenutačno prevladava u međunarodnoj upravi te se prepušta SIP-u, a na kojega se pak vrše strahoviti pritisci koji dolaze do razine linča, da donese odluku, izvjesno je kako će i nakon toga uslijediti nastavak pravne i političke bitke. Naime, odluci po kojoj bi se izaslanici iz reda triju naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka birali iz svake županije, te po popisu iz 1991. godine, automatski će se usprotiviti predstavnici hrvatskih stranaka. S druge pak stranke, prvak SDP-a BiH Nermin Nikšić, koji predvodi probošnjački blok, poručio je kako “neće mirno promatrati” ako odluka SIP-a ne bude po njihovoj želji. Ured EU-a u BiH imao je svojedobno “kompromisni” prijedlog da se zadrži prijeporna odredba Ustava Federacije BiH, koja je pak osporena od Ustavnoga suda u Izbornom zakonu BiH, što grozničavo zagovara dio međunarodne uprave i bošnjačka strana, ali i da se primijeni popis iz 2013., što podupiru predstavnici hrvatskih stranaka okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru BiH. Odluka bi se, po svemu sudeći, trebala donijeti već sljedećeg tjedna kada će zasjedati SIP nakon što su prikupili brojnu dokumentaciju koja bi trebala pomoći u definiranju konačnog stava. Na problematični Izborni zakon BiH upozorio je i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić navodeći kako je izvor nepravde. Kardinal Puljić izjavio je, naime, u intervju za internetski portal Dnevnik kako je “uvrijeđen” stajalištima nekih međunarodnih dužnosnika koji podupiru Izborni zakon, čime se potiče nepravda i nemir u Bosni i Hercegovini i opetovao je stajališta biskupa kako je taj zakon nepravedan za Hrvate.

Jedinstven stav Crkve

“Duboko sam uvrijeđen nekim stavovima međunarodnih čelnika koji bi trebali graditi mir, a oni podupiru nepravdu i time podjaruju nemir”, rekao je vrhbosanski nadbiskup kardinal Puljić. Podsjetio je na istup biskupa koji su kritizirali odredbe Izbornoga zakona. Biskupi su u srpnju uputili poruku koja ima uporište u evanđelju - da ljudi ne čine ono što ne žele da drugi čine njima. “Zato smo poručili da se sreća jednog naroda ne može graditi na nesreći drugoga ili svoju afirmaciju graditi niječući drugoga. Ovdje sam žestoko ukazao na nepravedni zakon koji omogućava daljnje nepravde”, istaknuo je nadbiskup Puljić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije