Župa Posavska Mahala

Kardinal u Odžaku: Ne dajte se shrvati, uništiti, zanijekat...

20.06.2020.
u 14:27

– Prošle godine nije se nitko rodio, a ove nisam nikoga krstio. U župi od 460 vjernika koliko ih je bilo nakon povratka sada ih ima manje od 200. U 130 domova žive uglavnom osobe treće životne dobi, kazao nam je fra Pavao Brajinović

Župa Posavska Mahala svečano je proslavila svoj patron Bezgrešno Srce Marijino svečanom misom koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić uz koncelebriranje desetak svećenika. Na početku mise nazočne je pozdravio župnik fra Pavao Brajinović, a na posebno visoke dužnosnike, kako je rekao, sa obje strane rijeke Save, među kojima visoko izaslanstvo Vlade RH na čelu s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravkom Bušić, Žanom Ćorić ispred Državnog ureda za Hrvate izvan RH i ujedno zahvalio na svoj pomoći upućenoj Posavini. Srdačna je dobrodošlica bila upućena i prof. dr. Mati Zovkić, a među dužnosnicima je bio i saborski zastupnik Ivica Mišić.

Nema mladih obitelji

-Kada je u jednu malu župu dođe kardinal, to je čast i u normalnim vremenima, a kamoli u ovo vrijeme korone kada ništa nije onako kao što bi trebalo biti, i iz osobne sigurnosti mnogi ne prelaze prag svojih prebivališta. Kada dolazim na sam kraj svojeg pastoralnog rada i djelovanja, iznimna mi je čast dolazak kardinala, pozdravne su riječi fra Pave Brajinovića, župnika koji nam je kazao kako ga danas najviše zabrinjava što nema mladih obitelji, a to znači i djece.

– Prošle godine nije se nitko rodio, a ove nisam nikoga krstio. U župi od 460 vjernika koliko ih je bilo nakon povratka sada ih ima manje od 200. U 130 domova žive uglavnom osobe treće životne dobi, kazao nam je fra Pavao.

Kardinal ohrabrio u vjeri

Kardinal Vinko Puljić pridružio se župljanima u slavlju dostojanstvenog obilježavanja patrona župe i rekao kako se pridružuje slavlju župe da bi narod ohrabrio u vjeri i izrazio svoju blizinu svim vjernicima, a osobito "u ovoj župi koja se iz pepela podigla, ponovno oživjela".

- Ovo je župa koja nosi brojne rane iz 2. svjetskog rata i Domovinskoga rata. Nije lako sve to zaliječiti, osobito u ozračju koje niječe one istine koje su ljudi proživljavali. Zato to sve skupa trebamo gledati u vjeri i s vjerom se nositi sa svim izazovima života. Moja je želja da se ne damo shrvati, uništiti, zanijekat, i da se ne zatrujemo jer nije lako očuvati slobodu srca u otrovnom stanju koje se nameće. Zato dolazim među ljude koji proživljavaju kušnje, da ih znaju nadići i sačuvati dostojanstvo vjernika, kršćanina i svoj identitet, kazao je u izjavi za VL kardinal Puljić.

Posavina u srcu

Vezanost za Posavinu nije skrivala ni državna tajnica Zdravka Bušić: "Bosanska Posavinu mi je u srcu jer je preživjela jako puno kroz Domovinski rat, prošla kroz velike traume, strašna vremena i uvijek ponosno išla naprijed. Kada god imam priliku tu dođem u posjetu. Skupa s Milasom i Žanom cijelu sam je obišla. Sada su me pozvali svećenici i vrlo rado sam se odazvala. Došla sam kao državna tajnica, ali i kao nositeljica liste 11. izborne jedinice ispred HDZ na kojoj je i aktualna ministrica iz Vlade Županije Posavske Ana Andrić.". 

"Ministarstvo vanjskih poslova radi jako puno za Hrvate izvan RH, a najviše za Hrvate u BiH. Vanjskopolitički cilj je da se BiH približi europskim integracijama. Želimo pri tome održati naše stajalište, a to je da Hrvatski narod bude konstitutivan narod", istaknula je Zdravka Bušić u izjavi za medije u Posavskoj Mahali.

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
22:40 20.06.2020.

«Mahala» je mjesto gdje se pojedinac zaustavio i naselio, pa se onda malo po malo to prosirilo i zazivjelo. Kada prestanu pricati o konstitutivnim narodima, i razmisljati o covjeku kao pojedincu mozda se nesto i promijeni. Dok su im ustaa puna naroda, tu za pojedinca nema mjesta.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?