Traži se odlučnija borba protiv kriminala i korupcije u FBiH, kompromitirano djelovanje Komisije za vrijednosne papire

Kaos na tržištu kapitala, umjesto Komisije, pravosuđe otkriva malverzacije dionicama, uskoro nova urgencije SAD-a i EU

11.09.2023.
u 18:43

Pismo koje su američki veleposlanik Michael Murphy i voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler poslali federalnom premijeru jasno je pokazalo kako su borba protiv organiziranog kriminala i korupcije visoko među prioritetima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kako doznaje Večernjak, kao svojevrsni nastavak ove kampanje ključnih zapadnih saveznika BiH, uskoro će se od federalnih vlasti tražiti uvođenje reda na tržištu kapitala koje je, najblaže rečeno, kompromitirano djelovanjem Komisije za vrijednosne papire FBiH. Ovo je jedna od institucija u Federaciji kojom i dalje upravljaju kadrovi SDA, a zahvaljujući činjenici da jedino odgovaraju Parlamentu FBiH, članovi Komisije su, barem do sada, bili nedodirljivi. Iznimka je zamjenik predsjednika Komisije Matej Živković koji je prošle godine bio žrtva atentata, a zbog njegovih kritika na račun ostalih članova Komisije onemogućeno mu je da se vrati na svoje radno mjesto.

Živković je prije nekoliko mjeseci dao opširan iskaz Tužiteljstvu BiH u kojem je iznio ozbiljne optužbe na račun svojih kolega u Komisiji, a makinacije u njezinu radu navodi kao motiv za pokušaj njegova ubojstva koji do danas nije rasvijetljen. Iako ne želi prejudicirati rezultate istrage pokušaja njegova ubojstva, u opsežnoj izjavi Tužiteljstvu BiH Živković vrlo izravno dovodi u vezu ono što mu se dogodilo s njegovim višegodišnjim upozoravanjem na nezakonite aktivnosti i zloupotrebe bivših i sadašnjih članova Komisije za vrijednosne papire.

On je izrazio otvorenu sumnju da je sve što je tražio unutar Komisije preko tajnika te institucije dojavljivano osobama protiv kojih se vode postupci u slučajevima u kojima je svjedočio. Posljednji takav materijal je, ističe Živković, tražio na sami dan ranjavanja 16. ožujka 2022. godine. Što Amerikanci misle o ovakvom odnosu, najbolje se pokazalo prije nekoliko mjeseci, kada je upravo Živković na gostovanjima u SAD-u govorio o tržištu kapitala u BiH i borbi protiv kriminala.

Podsjećamo da je Živković preživio atentat baš u vrijeme kada je sa SIPA-om i pravosudnim institucijama surađivao upravo na istrazi kriminala u Bosnalijeku i oko njega, tvrtke koja je trenutačno u središtu zanimanja javnosti zbog optužnice protiv direktora Nedima Uzunovića i veće skupine njegovih suradnika. Navodno bi nova optužnica protiv Uzunovića i drugih detaljno trebala tretirati upravo trgovanje dionicama Bosnalijeka, a tu će itekako biti značajno rasvijetliti ulogu Komisije za vrijednosne papire kao ključnog regulatora. Kako je moguće da regulator dopusti makinacije koje bivaju otkrivene tek djelovanjem pravosudnih institucija, pitanje je na koje nema odgovora.

Ne samo zbog slučaja "Živković", američkog inzistiranja na odlučnoj borbi protiv korupcije već i zbog zaštite integriteta tržišta kapitala u FBiH, entitetska vlast morat će poduzeti odlučne korake, kao što su promjene u Komisiji za vrijednosne papire. Predsjednica i dopredsjednici FBiH imali su i sastanak s Komisijom za vrijednosne papire, ali čini se da za sada nema konkretnih mjera.Predsjednica FBiH Lidija Bradara kaže kako su na tom sastanku razmijenjene sve informacije o problemima vezanim uz funkcioniranje Komisije, koji na koncu utječu i na tržište kapitala.

- Svjesni smo mi problema unutar Komisije. Dali smo im to do znanja i izrazili želju da problemi budu riješeni što prije, skrećući pozornost da nitko ne može uzimati ničije ustavne i zakonske nadležnosti - izjavila je Bradara, najavljujući još jedan sastanak sa svim članovima Komisije za vrijednosne papire FBiH. Bez obzira na to, jasno je da je rad Komisije za vrijednosne papire FBiH kompromitiran, što je, uostalom, nizom primjera ilustrirao upravo Matej Živković koji i preko odvjetnika traži zaštitu svojih ustavnih i zakonskih prava. Afera "Bosnalijek" tek je jedan u nizu primjera koliko je tržište kapitala u FBiH porozno i sklono makinacijama. Žalosno će biti ako na to pozornost federalnim vlastima (opet) bude morala skretati međunarodna zajednica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije