Čović-Sattler:

Kandidatski status bit će snažna motivacija za ubrzane iskorake na putu u EU

13.12.2022.
u 18:20

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović razgovarao je danas u Sarajevu s posebnim predstavnikom EU u BiH i šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom o ostvarenju statusa kandidata Bosne i Hercegovine u četvrtak, ali i o trenutnoj političkoj situaciji nakon Općih izbora i predstojećim reformama.

Čović je izrazio optimizam po pitanju stjecanja statusa kandidata BiH tijekom ovoga tjedna, naglašavajući kako će to biti prvi značajan iskorak nakon predaje zahtjeva za članstvo u veljači 2016. godine. Naglasio je kako će stjecanje statusa kandidata biti snažna motivacija za ubrzane iskorake na putu BiH prema punopravnom članstvu u EU.

U svjetlu izbora održanih u listopadu, Čović je izvijestio Sattlera o snažnim naporima za brzu uspostavu vlasti koja je, kako je istaknuo, ključna za stabilizaciju političkih prilika i socio-ekonomski napredak. Tom je prilikom istaknuo konstruktivan karakter razgovora o uspostavi vlasti koje se temelji na jasnim zajedničkim prioritetima.

Između ostaloga, naglasio je i neospornu važnost izmjena izbornog zakonodavstva u definiranom roku.

Također, Čović je izrazio očekivanja o ubrzanju euroatlantskog puta, ističući kako on nema alternativu, te kako zahtijeva ozbiljnu i kvalitetnu suradnju političkih aktera za ostvarenje potrebnih iskoraka. U tom smislu, istaknuo je sve reforme koje su nužne kako bi se poboljšale prilike za sve žitelje u Bosni i Hercegovini, te kako bi se ostvarili značajni integracijski pomaci.

Iskazao je duboku zahvalnost EU i europskim partnerima koji nastavljaju iskazivati podršku BiH u teškim sigurnosnim i izazovnim geopolitičkim trenucima, saopćeno je iz Ureda zamjenika predsjedatelja Doma naroda PSBiH, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?