čitluk Prije nešto više od 30 godina kultiviran dio hercegovačkog krša u Blizancima i podignuti nasadi

Kameni vinogradi jedinstven primjer pobjede čovjeka nad prirodom

toto
15.10.2015.
u 06:15

Vinarija Čitluk je još prije nešto više od 30 godina prva u Hercegovini kultivirala dio hercegovačkog krša u Blizancima i na tom prostoru podigla stotinjak hektara plantažnog vinograda s autohtonom vinskom sortom grožđa žilavka te pratećim sortama. Od grožđa s te plantaže u podrumu Vinarije Čitluk suvremenim tehnološkim postupkom tzv. kontrolirane hladne fermentacije proizvodi se glasovito i u cijelom svijetu cijenjeno i vrlo traženo čitlučko “Kameno vino” vrhunske kvalitete.

“Čudo na kamenu”

Svima koji ih posjete, čitlučki Kameni vinogradi doimaju se doista veličanstveno, baš kao pravo hercegovačko “čudo na kamenu”, jer su praktično podignuti u ljutom, strojevima usitnjenom hercegovačkom kamenu vapnencu, gotovo bez imalo vidljivog plodnog tla pa bi se slobodno moglo reći da predstavljaju jedinstven primjer pobjede čovjeka nad prirodom. Zbog svoje posebnosti Kameni vinogradi u Blizancima postali su prepoznatljivi i zanimljivi vinogradarskim stručnjacima, studentima vinogradarstva, vinogradarima i vinarima naše i drugih zemalja, kao i predstavnicima Asocijacije vinskih regija Europe, a nerijetko ih posjećuju i brojne skupine turista i međugorskih hodočasnika. Zahvaljujući ugrađenom “drip-sustavu” za navodnjavanje, obilju sunca i pogodnostima hercegovačkog tla “crvenice”, koje vinova loza pronalazi u većim dubinama, Kameni vinogradi svake godine daju velike količine grožđa žilavke s iznimno visokim postotkom šećera i optimalnim omjerom kiselina, što je jamstvo za proizvodnju vrhunskog “Kamenog vina” i “Tvrtka”.

Iznimna kvaliteta

Iznimnu kvalitetu vina potvrđuje činjenica da su ih u proteklih tridesetak godina prepoznali i brojni svjetski enolozi i najizbirljiviji vinski sladokusci iz cijeloga svijeta. Stoga i ne čudi što vina proizvedena od grožđa iz Kamenih vinograda na svim sajmovima, izložbama i organoleptičkim ocjenjivanjima vina u svijetu, dobivaju isključivo zlatna odličja za kvalitetu, pa Vinarija Čitluk uopće nema problema s prodajom svojih vina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?