Nakon usporavanja u 2019.

Kakvu možemo očekivati ekonomsku 2020. godinu?

ekonomija
10.01.2020.
u 21:31

Nakon ekonomskog usporavanja u 2019. godini, godina u koju smo zakoračili mogla bi označiti određeno ubrzanje bruto domaćeg proizvoda.

Nakon najbolje izvedbe u posljednjih nekoliko godina u 2018. godini, kada je rast BDP-a bio 3,6 posto, sve relevantne procjene govore kako je ekonomija BiH porasla u godini koja je netom izmakla nešto manje od 3 posto, piše Indikator.ba.

Usporavanje ekonomija ključnih bh. trgovinskih partnera – poput Njemačke i Italije, usljed čega je smanjena potražnja, ali i neki unutarnji potresi kao što su prestanak rada Aluminija i Rafinerije nafte Brod ostavili su posljedice na ekonomiju Bosne i Hercegovine. Sve se to odrazilo na industrijskoj proizvodnji i izvozu koji su bilježili pad, posebno u drugom dijelu 2019. godine.

Prema prognozama međunarodnih financijskih insitucija i europskih banaka, rast u Bosni i Hercegovini neće ni u 2020. godini biti impresivan. Međunarodni monetarni fond je najkonzervativniji u prognozama predvidjevši ubrzanje ekonomije za svega 2,6 posto, što je čak manje i od rasta u 2019. godini, koji je prema ovoj instituciji, iznosio 2,8 posto.

Svjetska banka je u svojim posljednjim procjenama bila optimističnija, navodeći da će ekonomski rast BiH u 2020. godini iznosti 3,4 posto. Slično ovome Erste banka je prognozirala rast od 3,3 posto, dok je Europska banka za obnovu i razvoj u svojem outlooku u studenome prognozirala rast od 3 posto.

Ipak, spomenute prognoze datiraju od prije nekoliko mjeseci, a promijenjene okolnosti na unutarnjem i vanjskom planu daju povoda za određeni blagi optimizam. Prije svega kraj prošle godine obilježio je kinesko-američki dogovor o zakopavanju sjekira kada je riječ o carinama, a trgovinski rat, kao što znamo, bio je glavni faktor koji je utjecao na globalna ekonomska kretanja, ali i na ekonomije eurozone, među kojima su i najveći bh. trgovinski partneri.

Očekivanja su da će njemačka ekonomija nakon usporavanja u prošloj godini, u 2020. stabilizirati, ali pravi oporavak tek se očekuje 2021. godine.

Ova godina bit će izazovna kada je riječ o utjecaju Brexita, koji će se, prema najavama, konačno dogoditi 31. siječnja. Brexit će donijeti nove troškove u trgovini između Velike Britanije i EU što će otežati poslovanje. Međutim, obim povećanja trgovinskih barijera ovisit će o prirodi odnosa nakon Brexita koje će Velika Britanija usuglasiti sa EU-om.

I dok Brexit direktno neće imati velikog utjecaja na bh. ekonomiju zbog malog obima razmjene koji imamo s Velikom Britanijom, određeni utjecaji mogući se posredno preko zemalja Europske unije.

Pozitivan razvoj u BiH, iako s određenjim kašnjenjem, jeste konačno odblokiranje radova na Koridoru Vc, budući da su otvorena nova gradilišta, a izgledno je "napadanje" i novih dionica čime bi trebalo da se ozbiljnije zahukta izgradnja prometne "žile kucavice" BiH.

Također, trebala bi početi i gradnja Bloka 7 TE Tuzla, iako ovaj projekt ozbiljno narušava odnose Energetske zajednice, odnosno Europske unije i Bosne i Hercegovine, prije svega kada je u pitanju odobrena državna pomoć.

Uz daljnji doprinos privatne potrošnje, očekivanja su da bi se neki tamni oblaci koji su se pojavili na horizotu u prošloj godini ipak mogli odagnati tijekom ove godine, a što bi moglo ubrzati rast ekonomije i više nego što su možda bile neke ranije procjene.

Tome ide u prilog činjenica da je s istekom 2019. godine konačno uspostavljena državna vlast, s kojom bi trebale biti otkočene neke investicije i reformski procesi, iako će politička stabilnost ponovno biti pred iskušenjem s obzirom da u listopadu dolaze novi lokalni izbori.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?