14 ih je u BiH

Kakvi su zatvori u BiH?

zatvor
06.01.2024.
u 19:48

Nakon što su zapovjednik smjene i jedan zavodski policajac suspendirani u Državnom zatvoru zbog kršenja pravila rada u ovoj ustanovi, u javnosti se otvorilo mnoštvo pitanja o tome kakvi su zatvori u Bоsni i Hercegovini. 

Ustanove rade po zakonu, ali pojedinci svojim protuzakonskim djelovanjima nanose štetu zatvorima, što daje dojam da u zatvore može ući tko želi i unijeti što hoće. U praksi, to je daleko od istine.

Bijeg iz zatvora, iz sudnice, kršenje zakona u zatvorima dio su izvješća bh. medija. Posljednji u nizu dogodio se u Državnom zatvoru u Vojkovićima, gdje je stražar ušao u ćeliju u kojoj se nalazio nedavno uhićeni bivši direktor Obavještajno sigurnosne agencije Osman Mehmedagić. Uprava je suspendirala zapovjednika smjene i zavodskog policajca.

"26. prosinca oko 22 sata, zapovjednik smjene je omogućio zavodskom policajcu da napusti svoje radno mjesto i dođe na blok u pritvor te razgovara s jednim od pritvorenika. Mi smo povodom toga postupili tako da smo podigli disciplinske prijave i protiv zapovjednika i protiv zavodskog policajca i obojicu suspendirali do završetka postupka", rekao je za BHRT Siniša Perković, direktor Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija BiH.

Postupak je prebačen Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, koji provode istragu. Ova institucija je uradila zakonom propisanu dužnost, te jasno poručila kako se nedisciplina neće tolerisati.

"Ovo što se sada dogodilo, nismo mogli biti i po danu i po noći tu. Ima čovjek koji je zadužen za to, on je napravio propust i zbog toga je sankcioniran", pojasnio je Perković.

Incidenti poput bijega osuđenika iz zatvora ili nevraćanja s dopusta, ali i onih koji su dužni provoditi zakon u bh. zatvorima sporadični su i, prema ocjeni profesora Eldana Mujanovića, vrlo brzo riješeni.

"Moguće je govoriti o tome da je loš materijalni status, loša opremljenost, uvjeti za rad dovode do toga da se pojedinci odluče ući u, hajde da kažemo, zonu kažnjivosti, ali to je jako mali broj u odnosu na sve one ljude koji rade časno i pošteno svoj posao", navodi profesor Fakulteta za kriminalistiku i sigurnosne studije u Sarajevu Eldan Mujanović.

Sociolog Vladimir Vasić ocjenjuje kako je problem dublji, sustavni, jer se ljudi u svim oblastima zapošljavaju uz pomoć ili preko politike.

"I onda ne čudi zašto nam se dogodi da tamo iz nekog zatvora iz kojeg je praktično nemoguće pobjeći bez propusta nečijeg, da se dogodi da netko pobjegne iz zatvora, da se dogodi neka kardinalna pogreška zato što na određenim funkcijama imamo ljude koji ne znaju što je Zakon o izvršenju kaznenih sankcija", istaknuo je Vasić.

U Bosni i Hercegovini postoji 14 zatvora, od kojih je jedan državni, onaj u Vojkovićima, sedam u Federaciji BiH i šest u Republici Srpskoj, а popunjenost zatvora je govotovo 100 postotna.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije