Donosimo 10 praktičnih savjeta

Kako sniziti račun za struju?

21.12.2015.
u 07:00

Stiže zima, razdoblje kad su i potrošnja struje i računi najveći u godini Postoji čitav niz efektnih načina kojima se može i u predstojećim zimskim danima račun za struju svesti na neki prihvatljiv iznos i financijski "preživjeti" do proljeća

Zima je pred vratima, a to je razdoblje i kada trošimo znatno više električne energije nego inače, a samim tim stižu i veći računi, piše Večernji list BiH.  Efekt uništenja kućnog proračuna je veći u razdoblju blagdana kad se više kuha, pere i boravi u kući, dakle i grije, što podrazumijeva i veći izdatak za električnu energiju. Ali nije sve izgubljeno jer postoji čitav niz efektnih načina i uvjetno rečeno "trikova" kojima se može i u predstojećim zimskim danima račun za struju svesti na prihvatljiv iznos i financijski "preživjeti" do proljeća kad su i cijene električne enregije niže.

Uz pomoć određenih metoda (koje ćemo navesti u daljnjem tekstu), vaš račun za struju bi mogao biti manji.

Primjerice, samo na potrošnji rashladnih i klima-uređaja da se uštedjeti i to tako što se smanji temperatura hlađenja. Na samo jednom nižem stupnju možete uštedjeti oko tri posto električne energije. Dalje, ako, primjerice, rublje perete na 40 stupnjeva, umjesto na 60, perilica će trošiti dvostruko manje struje. Također, ugasite štednjak ili pećnicu nekoliko minuta prije kraja, jer će se hrana kuhati ili peći još neko vrijeme dok se hladi uređaj.

Veliki potrošači su i hladnjak i zamrzivač, posebice zato što su u struju uključeni neprekidno. Znači, tu nemate mogućnost isključiti uređaj, ali uštedjet ćete ako malo snizite temperaturu hlađenja. Struju možete uštedjeti i ako smanjite količinu robe za glačanje, iako to ne znači da morate izlaziti pogužvani. Pokušajte odoljeti glačanju ručnika, posteljine i kuhinjskih ubrusa.

Također, zamijenite obične žarulje štedljivim ili LED žaruljama jer one troše do 80 posto manje energije i traju čak i do deset puta dulje od običnih.

 

KORISNI SAVJETI:

1. Planirajte

Kad god možete, obroke kuhajte na veliko, za dva-tri dana, nikad za jedan dan. Nije ista potrošnja struje ako uključujete štednjak svaki dan ili, recimo, jedanput do dvaput tjedno.

2. Isključite iz utičnice

Ne ostavljajte uređaje na čekanju, nego ih isključite iz utičnica. Na primjer, TV troši do 24 posto energije iako je ugašen. Oko šest posto struje u kućanstvu odlazi na uređaje u stand-by funkciji.

3. Pazite na temperaturu

Pazite da vam vrata hladnjaka nisu dugo otvorena, jer će inače mnogo topline ući unutra.

Uređaj će u tom slučaju ponovno morati spustiti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

4. hladnjak na hladno

Stavite hladnjak na što hladnije mjesto u kući. Ove uređaje ne izlažite sunčevim zrakama. Hladniji prostor znači veću uštedu energije, jer svaki stupanj manje smanjuje potrošnju struje i do šest posto.

5. perilicu na toplu vodu

Ako je moguće, perilicu priključite na dovod tople vode, a ne hladne, jer najviše struje perilica rublja i perilica za posuđe potroše upravo na grijanje vode.

6. Pazite na veličinu posuđa

Veličinu posude prilagodite količini hrane koju kuhate. Ako malo hrane stavite u preveliku posudu, potrošit ćete previše energije.

7. Izbjegavajte 
"stand-by"

Ako je moguće, električne uređaje nemojte držati u "stand-by" načinu rada (najčešće crvena lampica) jer se tako potroši i do osam posto električne energije godišnje.

8. Isključujte računala kad ih ne koristite

Kada ne koristite računalo, obvezno ga isključite. Ako i mora ostati uključeno, onda bar ugasite monitor, jer najveća potrošnja energije kod računala otpada upravo na taj uređaj.

9. Ne ostavljajte uključene punjače

Neki punjači za mobilne telefone, fotoaparate, računala... nastavljaju trošiti električnu energiju i nakon što ih odvojite od uređaja koji ste punili. Zato ih isključite iz utičnice kad ih ne koristite.

10. Kraće se tuširajte

Vrijeme tuširanja skratite na ispod pet minuta. Izbjegavajte i kupanje u kadi, jer tuširanjem ćete trošiti upola manje struje i vode nego kupanjem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije