Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kako skuhati rižu i biti siguran od toksina

14. siječnja 2021. u 08:56 0 komentara 562 prikaza
riza
Foto: Pixabay

Jedna od najčešćih metoda kuhanja riže može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, upozoravaju znanstvenici.

Sudeći prema nedavnom istraživanju, kuhanje ruže u vreloj vodi sve dok ne ispari može biti nedovoljno za uklanjanje arsena. 

Zbog korištenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospijeva i u rižu, a ova kemikalija povezana je s nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju, prenosi Vaša kuharica. 

Najsigurniji način za kuhanje riže je da je ostavite da se natopi tijekom noći, a potom isperete više puta – sve dok voda ne bude prozirna.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.