Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kako se ponašati u vrijeme korone: Važne preporuke za roditelje i učenike

02. rujna 2020. u 08:42 0 komentara 144 prikaza
Foto: Dreamstime

Nastava u novoj školskoj godini 2020/2021. počinje u skladu sa zakonom - kalendarom, uz mogućnost revidiranja odluke o početku nove školske godine 2020/2021. na osnovu procjene epidemiološke situacije od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo županija. 

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH pripremio je Preporuke za škole u kontekstu COVID-19 za školsku 2020/2021., prenosi Faktor. 

Neki od osnovnih principa u skladu s preporukama su:

- Nošenje maski za učenike (mlađa djeca trebaju nositi masku izvan učionice, ne i za vrijeme nastave), nošenje maski za nastavno i drugo osoblje, održavanje adekvatne fizičke udaljenosti, održavanje higijene ruku. Preporučuju se platnene maske, koje treba redovito prati.

- Učenici, nastavnici i ostalo osoblje trebaju ostati kući ako oni ili netko od njihovih ukućana ima simptome povezane sa COVID-19 (glavni simptomi su povišena tjelesna temperatura, kašalj, gubitak čula njuha/okusa, malaksalost; drugi simptomi: bolovi, glavobolja, konjuktivitis, proljev, osip na koži).

- Učenici, nastavnici i ostalo osoblje trebaju ostati kući ukoliko su pozitivni na COVID-19 ili su u izolaciji. Ostati kući i ukoliko su nedavno bili u kontaktu s osobom oboljelom od COVID-19.

- Kroz edukaciju osoblja, učenika i roditelja preporučiti da se budno motri zdravstveno stanje, a posebno mogući znaci COVID-19, i da se pravovremeno kontaktiraju nastavno osoblje u školi i nadležne zdravstvene službe. Relevantne informacije mogu se pronaći na stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH (http://www.zzjzfbih.ba).

Preporuke Zavoda možete pronaći OVDJE

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.