Kako je organizirana pljačka vrijedna 2 milijuna maraka u Banja Luci?! Pljačkaši sve savršeno isplanirali ali...

22.05.2024.
u 14:59

Jedna osoba za sada je uhićena zbog rekordne pljačke u Banja Luci. Bez maski i bez oružja, usred bijela dana, s već dobro osmišljenim bijegom ukrali su dva milijuna maraka. Za ostalim sudionicima raspisana je tjeralica, pretpostavlja se da su svi oni državljani Gruzije i da još uvijek nisu napustili teritorij BiH.

Organizirana kriminalna grupa, međunarodnog tipa, stoji iza pljačke dva milijuna maraka u banjalučkom naselju Lauš.

Dobro uigranom timu meta su bili vlasnici mjenjačnica. Locirali su ih, pratili, nadgledali njihove navike i čekali pogodan trenutak. Dočekali su ga usred bijela dana. Ženi koja je nosila novac oteli su torbe iz ruku i pobjegli. Nisu koristili vatreno ni hladno oružje. Nisu bili ni maskirani. Sve to pokazuje koliko su bili sigurni u ono što rade, prenosi  ATV.

Prema saznanjima policije sudjelovalo je deset osoba. Sedam pomagača i tri izravna izvršitelja. Jedan od njih je u pritvoru.

"Osoba koja je predana u nadležnost OJT-a je državljanin Gruzije, sada se javnost pita otkud Gruzijci ovdje. Operativnim radom policijski službenici su utvrdili da su navedene osobe, mislim na državljane Gruzije, već duže vrijeme prisutne na teritoriju kako Republike Srpske tako i Federacije. Imamo operativna saznanja koja su manje-više potvrđena da su navedene osobe s tom namjerom i došle u BiH, da su im mete bile osobe koje imaju mjenjačnice. Oni su organizirana kriminalna grupa međunarodnog tipa", rekao je Đurica Vukelić, načelnik Policijske uprave Banja Luka.

Da su na sve mislili potvrđuju i informacije da su za bijeg već imali pripremljena nekoliko vozila. Seata u kojem su bili tijekom pljačke ostavili su nekoliko ulica dalje. U sljedećoj obližnjoj ulici čekalo ih je još jedno vozilo. A onda su se trećim uputili ka Doboju. Odatle su taksijem pobjegli za Sarajevo.

Sve to su ranije pripremili. Ne samo auta nego i stanove u kojima su boravili. Do izvršenja pljačke boravili su u Kozarskoj ulici u Banja Luci. Ostatak ekipe bio je zadužen za mete.

Koštao ih je mobilni telefon. Policija ga je pronašla i na osnovu prepiski su otkrili o čemu se radi. Modus operandi policiji je otkrio uhićeni Noa Tvalbeišbili, za kojeg se sumnja da je organizator kriminalne grupe. Isprva nije bio voljan surađivati, ali kada mu je policija rekla čime raspolaže, shvatio je da nema kud.

Ipak, trka s vremenom je izgubljena. Ostatak grupe, ali i novac policiji je izmicao. Uhićeni Gruzijac pao je na sarajevskom aerodromu kada je pokušao napustiti BiH. Kraj mu je stala Granična policija. Pretpostavlja se da su ostali pljačkaši i dalje u BiH. Dva izravna izvršitelja pljačke na Laušu i ostatak koji se bavio ostalim poslovima.

Da su pljačkaši stranci, policiji je ukazivalo i to što su pljačku izveli bez maski. Da se ipak radi o državljanima Gruzije, malo koga nije začudilo. Stručnjaci kažu da sve ukazuje na to da su operirali u cijeloj Europi.

Sve što se do sada saznalo iz istrage pokazuje da je riječ o profesionalcima. Za izvršenje pljačke nisu žurili. Detaljno su se pripremali. Naredni period trebao bi otkriti još detalja. Pronađena vozila i stanovi u kojima su boravili mogli bi otkriti mnogo toga.

Pitanje koje i dalje visi u zraku jest otkud nekome dva milijuna maraka i zašto ih tako nosi. Policija kaže da se time ne bavi. Ipak, netko bi trebao to istražiti.

Intrigira javnost i dalje je li netko iz ovih krajeva pomagao pljačkašima. Za sada takvih saznanja nema.

Važnu ulogu imaju i građani. Iz policije su apelirali da bilo kakva saznanja prijave policiji. Posebnu pažnju trebali bi obratiti vlasnici stanova koje iznajmljuju na dan, jer je ta varijanta skrivanja lopovima najprihvatljivija. Građani koji žive u ulici gdje se pljačka dogodila kažu da su šokirani svime što se dogodilo.

Neki od njih su rekli da su vozilo kojim su pljačkaši stigli primijetili nekoliko dana ranije. Ipak, kobnog dana ništa sumnjivo nisu uočili.

Ovaj slučaj potvrdio je da kriminal nema granica. Potvrđeno je i da su pljačkašima sljedeća meta bili Prijedor. Ista kaznena djela već su izvršavali u drugom entitetu. Novac su mijenjali u Novom Gradu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije