Zaražna 24 radnika

Kako je koronavirus "ušao" u zdravstveni sustav Tuzle

Klix
07.04.2020.
u 18:16

Na području Tuzlanske županije dosad je koronavirusom zaraženo 75 osoba, a od toga su 24 zdravstvena radnika. Svi oni radni angažman imaju u dvije bolnice u Tuzli. Dok nadležni poručuju kako razloga za zabrinutost nema, pitanje kako je virus "ušao" u zdravstveni sustav i dalje je otvoreno i na njega, barem za sada nitko adekvatan odgovor ne može dati, piše Klix.ba. 

Kako su naveli iz Kriznog stožera Tuzlanske županije, u UKC u Tuzli do danas su testirana 273 zaposlenika, a od toga ih je deset pozitivno. U Medicinskom institutu Bayer testirana su 53 zaposlenika, a 14 ih je zaraženo virusom SARS-CoV-2.

Direktor UKC u Tuzli Vahid Jusufović je kazao kako su u Klinici za dječije bolesti do danas testirana 62 zaposlenika, a dvoje ih je pozitivno iz Odjela nonatologije i riječ je o medicinskoj sestri i liječnici. Ostali zaposlenici koji su radili u ovom odjelu koje je sada zatvoreno nalaze se u kućnoj izolaciji već sedam dana.

"U Klinici za bolesti uha, grla i nosa ukupno su testirana 52 zaposlenika, od čega je šest pozitivnih - jedan doktor specijalizant, četiri medicinske sestre i jedna spremačica koja radi u klinici", rekao je Jusufović te dodao kako su dvije zaposlenice, odnosno medicinska sestra i liječnica iz Klinike za kožne bolesti također COVID pozitivne.

On smatra kako je na 2.500 zaposlenih 10 pozitivnih na koronavirus još uvijek podnošljiv broj.

"Pored 10 COVID pozitivnih osoba koje su u kućnoj izolaciji ili na bolničkom liječenju, mi imamo još 117 zaposlenih koji su u samoizolaciji i riječ je o prvim kontaktima sa zaražnim osobama. Bili bismo sretni da ovo ostane na istom broju, ali u idućem vremenskom razdoblju možemo očekivati još novozaraženih", kazao je Jusufović.

Govoreći o UKC u Tuzli, najveći broj zaraženih zdravstvenih radnika trenutno je u Klinici za bolesti uha, grla i nosa.

"Sada je pitanje je li virus prvo ušao u ovu kliniku i je li ga donio netko od pacijenata ili je netko od osoblja koji je bio u bližem kontaktu sa zaraženom osobom. Uglavnom, na vrijeme smo ga otkrili, hvala Bogu da nemamo više pozitivnih, one koji su bili u prvom kontaktu odmah smo isključili iz procesa rada. Nekim zaposlenicima smo radili dva testa dosad, a bit će i treći", dodao je Jusufović.

Svakodnevno kroz tuzlanski UKC prođe između 1.000 i 1.500 pacijenata, a također dođe i određeni broj pratitelja koji su s teško bolesnim osobama.

Shodno pogoršanju epidemiološke situacije u TŽ, klinički centar je uveo novo pravilo koje podrazumijeva testiranje svakog pacijenta koji dolazi zbog hitnog operativnog zahvata.

"Odvojili smo i posebne prostorije na klinikama kako bi pacijenti koji su testirani tu čekali rezultate", rekao je Jusufović te naglasio kako će svi pacijenti dobiti medicinsku uslugu bez obzira na COVID status.

Direktor tuzlanskog UKC-a još jednom je upozorio na važnost davanja točnih podataka na trijažnim punktovima, obzirom na to kako se događa da pacijenti nisu iskreni.

Naveo je kako bi masovnijim testiranjem u TŽ sigurno bio znatno veći broj osoba zaraženih koronavirusom, podsjetivši kako su "najopasniji" pacijenti koji nemaju nikakvih simptoma, ali su zaraženi šire virus. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?