preventiva

Kako je frizerka otkrila rak kože kod klijentice: Evo na što treba obratiti pažnju

29.03.2022.
u 17:43

Na ovom je dijelu tijela teško prepoznati rak kože.

Frizerka Sharon Lupo iz Amerike je shvatila da nešto nije u redu kada je na tjemenu svoje redovne klijentice primijetila promjenu, i odmah joj je savjetovala da pojesti dermatologa. 
Brzo se otkrilo kako je bila u pravu jer je liječnik potvrdio da se radi o promjeni koja bi mogla značiti rak kože, što je na kraju potvrdila biopsija. 

Radilo se o raku pločastih stanica koji se često javlja kod osoba svijetle puti a kao posljedica oštećenja suncem. Na sreću je imala priliku brzo ga otkloniti, prije nego se proširio, piše Self

 

Tjeme je osjetljivi dio tijela a većina ljudi će promjenu previdjeti, a isto je tako važno zaštiti ga od utjecaja sunca, napominje dr. Mary Stevenson, profesorica dermatologije. Iako kosa može pružiti zaštitu potrebno je ipak staviti šešir kada ste na suncu ako ste svijetle puti i imate tanku kosu. 

Dr. Stevenson savjetuje i nanošenje spreja sa zaštitnim faktorom na tjeme, a postoje i oni koji su napravljeni posebno za ovo područje. Svakako treba koristiti zaštitni faktor 50. 

Obratite pažnju na tjeme prilikom pregledavanja kože

Ako to činite sami, dobro pregledajte cijelo tijelo, a ako uočite bilo kakve promjene u obliku nove izrasline ili promjene boje kože, obratite se odmah liječniku, posebno ako mjesto krvari, izraslina mijenja oblik, boju ili veličinu. 

Tjeme je posebno važno područje koje se mora pregledavati ali je ponekad skoro i nemoguće pregledati ga pa možete koristiti ogledalo ili zamoliti nekoga da vam pomogne pregledati tjeme. Isto tako možete uvijek zamoliti frizera da vas upozori ako primijeti bilo kakve promjene na tjemenu. Naravno da se ne možete osloniti samo na frizera pa je svakako potrebno često pregledavati kožu kod liječnika.  

 

Shutterstock

 

Rak kože se može izbjeći

„Pretjerano izlaganje suncu može na kožu ostaviti neposredne učinke, na primjer kada izađemo na sunce u podne i izgorimo, pocrvenimo. Izazivaju se akutne reakcije koje mogu nastati u obliku mjehura, a važno je reći da i jedna opeklina s mjehurima tijekom života povećava naš rizik kasnije za razvoj tumora kože. Ono što nas dermatologe posebno zanima, ako gledamo sa ženskog aspekta, to da koža ubrzano stari –sunce zaista dodatno ubrzava kronološko starenje kože. “, pojasnila je u intervjuu prim. Sanja Poduje dr.med, dermatovenerologinja te dodala kako UV zračenje (sunce i solarij) u konačnici potencira, što je dokazano, uzrokuje sve tipove karcinoma kože, pa i melanoma zbog kojeg najčešće dolazi do smrtnog ishoda. 

 

Rizični faktori za razvoj raka kože

Boja kože, svijetla put, plave oči, izloženost UV zrakama te česte opekline od sunca u mladosti su rizični faktori za razvoj melanoma. Također ovdje spadaju i neka druga stanja kao veliki urođeni madeži ili pak sindrom displastičnih madeža.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?