Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kakav je sada protokol liječenja oboljelih od Covid-19

14. listopada 2021. u 07:00 0 komentara 288 prikaza
koronavirus
Foto: Armin Durgut/Pixsell

Covid pacijenti nakon prve prijave više ne čekaju 14 dana na pojavu simptoma. U novom valu, teži simptomi dolaze već sedmi dan. Kliničke slike su izrazito teže, ali se način postupanja prema pacijentima dosta ubrzao i promijenio. Međutim, jedinstvenog protokola u zdravstvenim institucijama u postupanju još nema.

Postepeno upoznavanje s koronavirusom i njegovim djelovanjem ubrzao je i način brige o zaraženim pacijentima. Međutim, ta briga je i dalje otežana zbog neujednačenog protokola kod prijema i pristupanja zaraženih pacijenata, ali i drugačijih kliničkih slika, javlja BHRT

infektolog Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Ednan Drljević kaže kako im pacijenti sada dođu malo kasnije nego što je ranije bilo jer se te komplikacije koje su se javljale četrnaesti dan. 

"Sada se komplikacije javljaju znatno ranije pa imamo pacijente s komplikacijama peti ili šesti dan", pojasnio je.

Šef Infektivnog odjela bolnice „Dr. Safet Mujić" Mostar Nazif Derviškadić kaže kako je problem što primarna zdravstvena zaštita slabo opsevira pacijenta. 

"Oni dolaze sedmog ili devetog dana na 'Parecetamolu' ili 'Sumamedu' s obostranom upalom da im se borimo za život", navodi Derviškadić. 

Klinička slika Covida-19 se već treći put promijenila, tvrde infektolozi. Tako su i simptomi sada potpuno drugačiji.

"Nemate pogoršanja između petog i sedmog dana nego između sedmog i desetog i poslije toga, imate curenje iz nosa, kihanje koje podjeća na gripu i bit će nam ogroman problem kako ćemo prepoznati što je gripa, a što covid", kaže infektologinja Aleksandra Radojčić. Dodaje da klinička slika počinje slično. 

Klinička farmakologinja Sanja Milanović iz Bijeljine ističe kako su imali situacija da pacijenti pomisle pošto je ovo razdoblje alergija da imaju alergiju i krenu u liječenje bez testiranja. 

"Dođu tako u fazu kada se virus eleminirao iz gornjih respiratornih traktova i test bude negativan, a oni imaju potpunu kliničku sliku Covida", pojasnila je. 

Pristup pacijentu dodatno komplicira i samoinicijativna upotreba anitbiotika. Posebno kada pacijenti sami krenu s korištenjem "Pronizona", odnosno kortikosteroida.

"Naš protokol sada predviđa i te pacijente koji su sami sebe doveli u stanje izrazite teške kliničke slike, koja se ne bi dogodila da sami nisu uzeli lijekove", ističe. 

Pa tako, osim nedostatka jedinstvenog protokola u postupanju s covid pacijentima, nema ni adekvatnog nadzora samoinicijativne upotrebe određenih lijekova. Da bi izbjegli teže kliničke slike, zdravstvena struka još jednom ukazuje da je cijepljenje jedina prevencija u borbi s Covidom-19.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.