opet nema rasprave

Kadrovska kombinatorika opstruira početak rada zatvora u Istočnom Sarajevu

11.12.2018.
u 17:00

Vijeće ministara ni na sjednici zakazanoj za četvrtak, 13. prosinca, prema najavljenom dnevnom redu, neće raspravljati o utvrđivanju datuma početka rada državnog zatvora u Istočnom Sarajevu, kao ni o prestanku rada Јedinice za realizaciju Projekta izgradnje ovog zatvora zbog "kadrovske ukrštenice", saznaje SRNA u Ministarstvu pravde BiH.

Nakon sjednice Vijeća ministara koja je održana prošlog tjedna, ministar pravde BiH Јosip Grubeša rekao je da odluka nije donesena "jer je potrebno definirati još neke detalje".

- Ministar pravde je povukao ovu točku s dnevnog reda zato što je /ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa/ Mirko Šarović počeo praviti problem i opstruirati ovaj projekt inzistiranjem da mu se kaže tko će biti vršitelj dužnosti upravnika i da mu se daju neke dodatne informacije, dok se predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić nije izjašnjavao - rekao je izvor za SRNU.

Prema istom izvoru, ukoliko Šarović ne bi ponovno kočio usvajanje ovih odluka, ministar pravde BiH bi mogao predložiti njihovo uvrštavanje u dnevni red na samoj sjednici kako bi se konačno riješilo pitanje početka rada zatvora.

- Ukoliko Šarović bude pravio dodatne probleme, Ministarstvo pravde ove dvije točke neće stavljati na dnevni red. Grubeša je na službenom putu, tako da nije poznato je li se u vezi s ovim pitanjem čuo sa Šarovićem - rekao je ovaj izvor.

U Ministarstvu pravde kažu da će tražiti i pomoć međunarodnih organizacija, ukoliko se ovaj problem ubrzo ne riješi.

SRNA neslužbeno saznaje kako ministar pravde želi da vršitelj dužnosti upravnika bude iz reda hrvatskog naroda, dok se Šarović zalaže da to bude "njegov čovjek".
Nakon imenovanja, novi upravnik bi trebao raspisati natječaje i početi s obukama za novo osoblje koje će raditi u zatvoru.

Grubeša je ranije izrazio nadu da će Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH početi s radom 1. siječnja sljedeće godine.

Otvaranjem zatvora u Vojkovićima u Općini Istočna Ilidža, BiH će dobiti najsuvremeniju i najsigurniju zatvorsku ustanovu, u odnosu na sve druge slične namjene u zemlji, ali i na Balkanu.

Ovo će biti jedini zatvor na razini BiH koji će ispunjavati europske standarde za smještaj osuđenih, što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da entitetske zavode karakterizira problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?